Στην Τουρκία την Τετάρτη αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα στείλουν αντιπροσώπους τους στην Άγκυρα αύριο Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η τουρκική αντίσταση στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο.

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες μας στην Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο άρα ο διάλογος είναι συνεχιζόμενος», είπε ο Χααβίστο μιλώντας σε πάνελ του Νταβός.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα. Το ταξίδι ακυρώθηκε μετά το ηχηρό «όχι» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τους είπε να μην κάνουν τον κόπο να πάνε στην Άγκυρα. Ακλούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις τις προηγούμενες ημέρες και τελικά σύμφωνα με τη φινλανδική πλευρά, φαίνεται πως το ραντεβού «κλείστηκε» για αύριο.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός.

ΗΠΑ: Σουήδια και Φινλανδία θα καταφέρουν να επιλύσουν τις τουρκικές ανησυχίες

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς εκφράζοντας την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν αυτές (τις ανησυχίες) απευθείας με τους Τούρκους», επεσήμανε μιλώντας στο πλευρό του Νορβηγού ομολόγου της από το Όσλο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

Το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας συνομίλησαν σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Στοκχόλμη να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο επεσήμανε ότι είχε «μια ανοικτή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μόνο εφόσον αυτές φανούν ξεκάθαρα διατεθειμένες να συνεργαστούν σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πηγή: skai.gr