Χωρίς νικητή, αλλά με μεγάλο ηττημένο τον Τραμπ οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Το «κόκκινο κύμα» δεν πλημμύρισε τις αμερικανικές κάλπες, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για «θλιβερή βραδιά για τον Τραμπ»

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να μην έχουν νικητή έχουν όμως σίγουρα ηττημένο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο άνδρας που ονειρεύεται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο και που το όνομά του πλανάται σαν φάντασμα επάνω από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ δέχθηκε ένα ακόμη χτύπημα. Αυτή τη φορά στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. 

Για τον τέως πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, οι τελευταίες 48 ώρες δεν θα ήταν τίποτε λιγότερο από έναν θρίαμβο, ο οποίος θα απλωνόταν σαν ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα στη χώρα. Τελικά, κανένα κύμα δεν… πλημμύρισε τις κάλπες και στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα η σιωπή έκανε εκκωφαντικό θόρυβο. 

Οι Δημοκρατικοί που προετοιμάζονταν για συντριπτική ήττα και ήλπιζαν σε ένα θαύμα καταφέρνουν να περιορίσουν τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ, η μάχη στη Γερουσία αποδεικνύεται πολύ σκληρή με το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο πλευρές να μεταμορφώνεται σε θρίλερ. 

Ο τραμπισμός δεν κέρδισε, συμπεραίνουν τα αμερικανικά και μη Μέσα Ενημέρωσης με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης να επισημαίνουν ότι η πιθανότητα επιστροφής του τέως προέδρου λειτούργησε συσπειρωτικά για τους Δημοκρατικούς. “Θλιβερή βραδιά για τον Τραμπ” σχολίαζε το “Politico”  με τη “The Guardian” σχεδόν να το πανηγυρίζει αποδίδοντας την ήττα του στον… ναρκισσισμό του. 

“Ενώ κατά κάποιον τρόπο οι χθεσινές εκλογές ήταν σχετικά απογοητευτικές, από τη δική μου οπτική γωνία πρόκειται για μία μεγάλη νίκη. Έχουμε 219 νίκες και 16 ήττες στο σύνολο. Ποιος άλλος το έχει καταφέρει αυτό; “, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης “Truth Social”. 

Τα παραπάνω νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο 45ος πρόεδρος της χώρας περίμενε οι υποψηφιότητες που στήριξε να σαρώσουν ώστε να λειτουργήσουν για εκείνον ως διαβατήριο προκειμένου, εντός της επόμενης εβδομάδας, να ανακοινώσει - με δόξα και τιμή - την επιστροφή του ως διεκδικητής του Λευκού Οίκου. 

Οι επιλογές του φαίνεται να του χάλασαν τα σχέδια. Στην Πενσυλβάνια οι Δημοκρατικοί εκλέγουν κυβερνήτη και γερουσιαστή αρπάζοντας την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους. Στη Νεβάδα η μάχη για τη Γερουσία ακόμη παίζεται με την καταμέτρηση να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί ούτε σήμερα. Η Αριζόνα είναι στην κόψη του ξυραφιού ενώ η ιστορία θα γραφτεί στην Τζόρτζια η οποία πάει στον δεύτερο γύρο με την 6η Δεκεμβρίου να ορίζεται ως η ημέρα της κρίσης. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται να κυλά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων ακόμη και με μικρή διαφορά. Το 2018 οι Δημοκρατικοί κέρδισαν 41 έδρες έναντι των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι το 2010 στέρησαν 63 έδρες από τον Ομπάμα ενώ το 1994, επί Κλίντον, είχαν κερδίσει 54. Μία ισχνή πλειοψηφία των “κόκκινων” στη Βουλή θα αποδειχθεί δύσκολη αποστολή για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως για τον Κέβιν ΜακΚάρθι ο οποίος προορίζεται για πρόεδρος του Σώματος. 

“Τη στιγμή που τα ΜΜΕ και οι αναλυτές προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη. Οι Δημοκρατικοί είχαν μία δυνατή βραδιά”, είπε στην πρώτη του τοποθέτηση ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι “οι ψηφοφόροι είναι εκνευρισμένοι” για να συμπληρώσει ότι θα επιμείνει στην πολιτική του καθώς τα αποτελέσματα αυτής θα τον δικαιώσουν.

Η οικονομία και ο καλπάζων πληθωρισμός στη χώρα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ψήφο των Αμερικανών ωστόσο σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις μόνο το 1/3 εξ αυτών ψήφισε με αυτά τα κριτήρια. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές το στοίχημα των Δημοκρατικών να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους για τη δημοκρατία δικαιώθηκε ενώ, συμπληρώνουν, το χεράκι του έβαλε και η παρουσία του ίδιου του Τραμπ όχι απαραίτητα επειδή δεν διάλεξε τους σωστούς υποψηφίους για να στηρίξει αλλά επειδή παραήταν ο εαυτός του… 

Πηγή: skai.gr