Οργή Λιθουανίας για αδιέξοδο στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Ένα κράτος κρατά όμηρο όλη την Ε.Ε

Την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις προκάλεσε η ασυμφωνία στην Ε.Ε για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

«Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (...) πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να την κατονομάσει, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στο έκτο πακέτο κυρώσεων επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», τόνισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ισχυρή στήριξή για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ευελπιστώντας ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών της Συμμαχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ