Κλείσιμο

Νέες απειλές από τη Ρωσία: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η απόφαση Σουηδίας-Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Φινλανδία-Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η «μπλόφα» Ερντογάν

Ιστορική αλλαγή όχι μόνο στην πολιτική ασφαλείας Φινλανδίας – Σουηδίας, αλλά και για την πολιτική ασφάλειας της ίδιας της Ευρώπης, συνιστά η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής φωνής στη Συμμαχία, και γεωστρατηγική αναβάθμιση της ίδιας της συμμαχίας.  

Η φινλανδική αίτηση, που θα κατατεθεί εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας της χώρας, μακριά από την παραδοσιακή στρατιωτική ουδετερότητά της.

Η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία είναι «ενισχυμένα μέλη» του προγράμματος Partnership for Peace του ΝΑΤΟ από το 2013, και συμμετέχουν τακτικά σε επιχειρήσεις και ασκήσεις υπό το ΝΑΤΟ σημειώνει το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στη συμμαχία δεν ετύγχανε ευρείας αποδοχής στη φινλανδική γνώμη και σχεδόν σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Μετά τη ρωσική εισβολή στη Φινλανδία, η δημόσια υποστήριξη στην ένταξη αυξήθηκε θεαματικά.

Στο μεταξύ ως «μπλόφα» για να αποκομίσει περισσότερα ανταλλάγματα, σχολιάζουν αναλυτές την αρνητική στάση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. 

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολίασε την Κυριακή ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι οι σύμμαχοι θα καταλήξουν σε συναίνεση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Πηγή: skai.gr