Έκτακτη σύγκληση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ρωσικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Έκτακτη συνεδρίαση για την επικίνδυνη κατάσταση στη Ζαπορίζια θα πραγματοποιήσει στις 11:30 π.μ. ET (6:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Guardian. 

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε ως απάντηση στην επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από ρωσικά στρατεύματα. 

Η συνεδρίαση ζητήθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Αλβανία να συμμετέχουν στο κάλεσμα για επείγουσα συνάντηση. 

Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων ένας αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και αξιωματούχος του ΟΗΕ.  

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Καθησυχαστικά εκφράστηκε πάντως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία, ενώ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κατατάσσει τις στοχευμένες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εγκλήματα πολέμου.

«Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποφεύγεται αυτού του είδους η κλιμάκωση.

Πηγή: skai.gr