Ζελένσκι: Καταστροφή ίση με έξι Τσερνόμπιλ θα μπορούσε να προκαλέσει η επίθεση στη Ζαπορίζια

Σε ένα νέο δραματικό διάγγελμα προχώρησε πριν από λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή ίση με «έξι Τσερνόμπιλ».

«Λαέ της Ουκρανίας! Επιζήσαμε από τη νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας, την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της Ευρώπης, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. 

Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε όταν στόχευε οβίδες απευθείας στον σταθμό και το χαρακτήρισε πράξη «τρόμου σε ανήκουστο επίπεδο».

Απευθυνόμενος στους Ρώσους δήλωσε: «Πώς είναι ακόμη δυνατό αυτό; Δεν καταπολεμήσαμε μαζί τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986;», ενώ τους προέτρεψε να βγουν στους δρόμους και να πουν στην κυβέρνησή τους ότι θέλουν να ζήσουν.

Πρόσθεσε δε ότι ότι βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν «σοκαρισμένοι» για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και κυρώσεις κατά ενός «κράτους πυρηνικής τρομοκρατίας».

«Η ακτινοβολία δεν ξέρει πού βρίσκεται η Ρωσία. Η ακτινοβολία δεν γνωρίζει για τα σύνορα της χώρας σας», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr