Σολτς: Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Καθησυχαστικά εκφράστηκε πάντως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία, ενώ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κατατάσσει τις στοχευμένες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εγκλήματα πολέμου.

«Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο και τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποφεύγεται αυτού του είδους η κλιμάκωση.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία διαβεβαίωσαν πάντως σήμερα ότι όλες οι μετρήσεις στη Ζαπορίζια «παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων» και επισήμαναν ότι θα παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση. Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει, τότε το κοινό θα ενημερωθεί αρμοδίως και θα του δοθούν οι σχετικές συστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να λαμβάνει μόνος του δισκία ιωδίου. «Η λήψη φαρμάκων κατ΄αυτόν τον τρόπο εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και προς το παρόν δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα», τόνισε.

Αντίστοιχα, η Εταιρία για την Ασφάλεια Εγκαταστάσεων και Αντιδραστήρων (GRS) ανακοίνωσε ότι δεν διακρίνει άμεσο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η τοποθεσία καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα και αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Το κτίριο που χτυπήθηκε δεν ήταν αντιδραστήρας, αλλά εκπαιδευτικό κέντρο, διευκρινίστηκε.

Ο ειδικός στα θέματα πυρηνικής ενέργειας της οργάνωσης Greenpeace Χάιντς Σμιτάλ από την πλευρά του εξέφρασε τη γενικότερη ανησυχία του για ενδεχόμενα χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ωστόσο και αυτός ότι η κατάσταση στη Ζαπορίζια δεν έχει σχέση με τις συνθήκες του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ.

Από νομική άποψη, ο καθηγητής Διεθνούς Δκαίου Κλάους Κρες δήλωσε σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι ενδεχόμενη στοχευμένη ρωσική επίθεση σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου και μια τέτοια υπόθεση εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Κρες είναι σύμβουλος του επικεφαλής Εισαγγελέα Καρίμ Χαν, ο οποίος έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ