Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, από το 0,75% στο 0,25%, αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία έκτακτη κίνηση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του «οικονομικού σοκ» που προξενεί η έξαρση του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μοιάζει να λήφθηκε σε συντονισμό με την κυβέρνηση, καθώς εντός της ημέρας ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ παρουσιάζει τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, με μέτρα που θα στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η μείωση του επιτοκίου «θα βοηθήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε μία δύσκολη περίοδο, θα ενισχύει τις ροές ρευστού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και θα μειώσει το κόστος του χρήματος αυξάνοντας τη διαθεσιμότητά του».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα αβέβαιο, αλλά είναι πιθανό η οικονομική δραστηριότητα να μειωθεί σημαντικά τους ερχόμενους μήνες.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις