Βρετανία: «Πολλές χιλιάδες» αναμένεται να ασθενήσουν με τον κορωνοϊό 

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος για την Αγγλία Δρ Τζένι Χάρις προειδοποίησε ότι «πολλές χιλιάδες πολιτών» θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό στη Βρετανία, όπου μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν διαγνωστεί 319 περιπτώσεις της νόσου με πέντε νεκρούς.

Η Δρ Χάρις έσπευσε να συμπληρώσει ότι το 99% όσων προσβληθούν «σχεδόν σίγουρα» θα αναρρώσουν και οι περισσότεροι από τους φορείς δε θα βιώσουν τίποτα παραπάνω από μία ήπια ασθένεια η οποία θα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Τη Δευτέρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι για την ώρα η χώρα παραμένει στη φάση των μέτρων περιορισμού του ιού, αλλά ο ίδιος και ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος καθηγητής Κρις Γουίτι προειδοποίησαν ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων είναι «εξαιρετικά πιθανό» τα μέτρα να αναβαθμιστούν με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς του ιού.

Ο καθηγητής Γουίτι ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από πολίτες που έχουν έστω ήπια συμπτώματα, όπως χαμηλό πυρετό ή βήχα να μείνουν απομονωμένοι στο σπίτι τους για μία εβδομάδα. Πολλές βρετανικές εφημερίδες την Τρίτη κυκλοφορούν με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Μείνετε σπίτι αν έχετε κρυολόγημα».

Η Δρ Χάρις και ο καθηγητής Γουίτι υπερασπίστηκαν την απόφαση να μην αναβαθμιστούν ακόμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ιδίως τη στιγμή που η Ιταλία έχει τεθεί στην ουσία σε καραντίνα, λέγοντας ότι τα μέτρα «κοινωνικής απομάκρυνσης» που αναμένεται να ληφθούν θα πρέπει να ληφθούν τη κατάλληλα στιγμή ώστε να μην υπάρξει κόπωση μεταξύ του πληθυσμού που θα επηρέαζε την αποτελεσματικότητά τους.

Η αντίδραση της πολιτείας θα επανεξεταστεί σε νέα σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον πρωθυπουργό την Τετάρτη.

Νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βρετανία θα δοθεί εντός της ημέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ.