Εκπρόσωπος Ντάουνινγκ Στριτ: Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εργάζεται για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το να γίνουν η Σουηδία και η Φινλανδία μέλη του ΝΑΤΟ» απάντησε η εκπρόσωπος σε ερώτηση του ΣΚΑΪ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει σταθερή παρά την ακύρωση την συνομιλιών των δύο χωρών με την Τουρκία, είπε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ κατά την ενημέρωση ξένων ανταποκριτών στο Λονδίνο.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το κατά πόσο το Λονδίνο θεωρεί δικαιολογημένη τη ματαίωση από την πλευρά της Τουρκίας των διαπραγματεύσεων με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, η εκπρόσωπος απέφυγε να καταφερθεί εναντίον της Άγκυρας για τα προσκόμματα που εγείρει, αλλά σημείωσε: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το να γίνουν η Σουηδία και η Φινλανδία μέλη του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε ότι αυτό θα έκανε τη Συμμαχία πιο ισχυρή και εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας επ' αυτού».

Η εκπρόσωπος κατέστησε επίσης σαφές πως το Λονδίνο εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό που θα βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά πόσο η βρετανική θέση παραμένει σταθερή υπό τις παροτρύνσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για στήριξη «λύσης» δύο κρατών. Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε τη βρετανική στήριξη επ' αυτού μέσω συνεντεύξεων που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό Τύπο τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση μας, (δηλαδή ότι) συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια λύση σύμφωνη προς τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», απάντησε η εκπρόσωπος.

Σε συμπληρωματικό ερώτημα για την προτροπή του κ. Τατάρ να εγκαινιαστούν απευθείας πτήσεις μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων, η αξιωματούχος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου επίσης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή της θέσης μας».
 

Πηγή: skai.gr