Αναβάλλονται επ' αόριστον οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία

Η Τουρκία σταματά τις συνομιλίες  βάζοντας στον «πάγο» την ένταξη των δύο χωρών» - Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάαβιστο δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο ένα τάιμ-άουτ στις συνομιλίες μετην Τουρκία»

Σε προσωρινό «πάγο» μπαίνουν οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η διοίκηση του ΝΑΤΟ έλαβε την απόφαση να διακόψει προσωρινά τις συνομιλίες για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών μετά από αίτημα που κατέθεσε η Τουρκία για ακύρωση της τριμερούς συνάντησης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάαβιστο δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο ένα τάιμ-άουτ στις συνομιλίες μετην Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι απαιτείται διακοπή αρκετών εβδομάδων για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν η Φινλανδία θα συνέχιζε τη διαδικασία χωρίς τη Σουηδία, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε: «Δεν βλέπω την ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα για να συνεχίσουμε τις τριμερείς συνομιλίες».

«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και η κατάσταση εκεί είναι έντονη λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Haavisto.

Μόλις χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημοσίως ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει τη στήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, λόγω των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη από κουρδικές και όχι μόνο οργανώσεις.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο», το οποίο έχει ασκήσει στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, θέτοντας συγκεκριμένουν όρους και απαιτήσεις προκειμένου να υποχωρήσει.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, οι σχέσεις -ιδιαίτερα με τη Σουηδία- μεταξύ των δύο πλευρών έχουν οδηγηθεί στα άκρα, καθώς η Τουρκία απαιτεί από την κυβέρνηση της Στοκχόλμης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις των Κούρδων, κάτι που έγινε δεκτό από τους Σουηδούς.

Η Άγκυρα δεν υποχώρησε των θέσεών της ούτε μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, μετά το τέλος της οποίας ήταν εμφανής η τεταμένη ατμόσφαιρα και η ένταση που επικράτησε κατά τις συνομιλίες.

Πηγή: skai.gr