Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Ομπάμα (συνεχής ενημέρωση)

Μάχη ψήφο με ψήφο δίνουν για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ σε αρκετές πολιτείες, ενώ όπως φαίνεται οι πολιτείες - κλειδιά θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

Nικητής στο Νιού Χάμσαϊρ αναδεικνύεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ προηγείται και στις πολιτείες Οχάιο (3%) και Αϊόβα (6%). Μάχη "στήθος με στήθος" δίνουν στη Φλόριδα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί. Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει τις πολιτείες Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ, ενώ εκτιμάται ότι θα κερδίσει την Πενσιλβάνια αλλά και το Μίσιγκαν, γενέτειρα του Ρόμνεϊ (ο πατέρας του είχε διατελέσει κυβερνήτης της πολιτείας). Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρατεί σε Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.

Μέχρι στιγμής οι εκλέκτορες για τον Ομπάμα είναι 173 και για τον Ρόμνεϊ είναι 174. Ο νικητής χρειάζεται 270 εκλέκτορες για την προεδρία.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, σε πολλά εκλογικά κέντρα σημειώθηκαν ουρές, ένταση και προβλήματα στα μηχανήματα ψηφοφορίας. Εκατοντάδες δικηγόροι και των δυο "στρατοπέδων" επιβλέπουν τις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί την οικονομία «εκλέγουν» ως το πιο σημαντικό θέμα που τους απασχολεί , σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία exit poll που έγινε σε πανεθνικό επίπεδο και δημοσίευσε το CNN.

Ειδικότερα, 60% των αμερικανών πολιτών οικονομία θεωρεί ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η οικονομία, 15% ειδικά το χρέος, και 17% το σύστημα υγείας.

Ερωτώμενοι για το «ποια πρέπει να είναι η σημαντικότερη αρετή των υποψηφίων», 29% δήλωσε «ένα όραμα για το μέλλον», 28% «να μοιράζεται τις αρχές μου», 19% «να είναι ισχυρός ηγέτης» και 20% «να νοιάζεται για τον κόσμος».

Στην ερώτηση «ποιος είναι πιο κοντά σε ανθρώπους όπως εσείς;» το 52% δήλωσε Ομπάμα και το 44% δήλωσε Ρόμνεϊ.

Στην ερώτηση όμως «ποιος θα χειριζόταν καλύτερο το θέμα της οικονομίας;» το 51% απαντά Ρόμνεϊ και το 47% δηλώνει Ομπάμα.

Πηγή: skai.gr