Έφτασε η ώρα του Μακρόν - Δίνει εξηγήσεις για την εμπρηστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα - Θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει δημοσίως μετά την απόφασή του να προχωρήσει με την εμπρηστική του μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους και ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί τηλεοπτικά στον γαλλικό λαό σήμερα γύρω στις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος. 

Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα, το TF1 και το France 2 TV. Θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει δημοσίως μετά την απόφασή του την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει με την εμπρηστική του μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας όχι μέσω της κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά με προεδρικό διάταγμα. 

Από τον Εμανουέλ Μακρόν οι Γάλλοι αναμένουν να υπερασπιστεί τον ίδιο, την μεταρρύθμισή του που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη αλλά και την κυβέρνησή του. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Μακρόν θα τονίσει ότι η Γαλλία πρέπει να ευθυγραμμιστεί συνταξιοδοτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως είναι η Ισπανία και η Γερμανία- όπου τα όρια συνταξιοδότησης είναι τα 65 και τα 67 έτη.

Αυτό, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, σημαίνει ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν, η πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, δεν θα... θυσιαστεί. 

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε προγραμματισμένη για χθες, Τρίτη, μία σειρά επαφών και με την πρωθυπουργό και με τους επικεφαλής των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου αλλά και με τους βουλευτές του. Η ημέρα για αυτές τις συναντήσεις δεν ήταν τυχαία καθώς 24 ώρες πριν είχε καταφέρει να επιβιώσει από δύο προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. 

Κι ενώ η Μπορν δεσμεύεται ότι η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται «με σκοπό να αναζητήσει τις καλύτερες ει δυνατόν απαντήσεις στις ανησυχίες των Γάλλων», η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας προτού γίνει - κι επισήμως - νόμος του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να απορρίψει άρθρα εάν αυτά κριθούν αντισυνταγματικά με την αντιπολίτευση - αντίπαλο της μεταρρύθμισης να υπολογίζει να απορριφθεί ολόκληρη η συνταξιοδοτική «απορρύθμιση» όπως την αποκαλεί που φέρει την υπογραφή Μακρόν. 

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πεδίο μάχης με την πρώτη γραμμή του μετώπου της λαϊκής οργής να είναι η γαλλική πρωτεύουσα. Τα σφοδρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών δεν έχουν τέλος με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν κάθε βράδυ να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και την παραίτηση Μακρόν. Μόνο τη Δευτέρα συνελήφθησαν τουλάχιστον 200 άτομα. 

Οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες. Και ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επιμένει με πείσμα στην άποψή του οι Γάλλοι να εργάζονται περισσότερο καιρό αλλά και οι πολίτες της χώρες οι οποίοι ανανεώνουν το ραντεβού τους, επισήμως, αύριο Πέμπτη, ημέρα νέας πανεθνικής απεργίας.  

Πηγή: skai.gr