Κλείσιμο

Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου; Λευκό ψηφίζει η ελληνική πλευρά

Είναι γεγονός πως οι περίοδοι που οι κεμαλιστές πολιτικοί ήταν στην κεφαλή της γειτονικής χώρας οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν «απογειώθηκαν». Κάθε άλλο...

Αντώνης Αντζολέτος


Η απάντηση στο ερώτημα «τι θα σήμαινε μια ήττα του Ερντογάν» για τα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι τόσο εύκολη. Το δίλημμα διατυπώνεται και αλλιώς:

«Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου ψηφίζει η Ελλάδα στις 14 Μαΐου;». Η προσέγγιση πως «η αναθεωρητική πολιτική των γειτόνων δεν πρόκειται να αλλάξει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» είναι αρκετά επιφανειακή.  

Ο Ερντογάν έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως απρόβλεπτος, ωστόσο η εικοσαετία του στο τιμόνι της χώρας τον καθιστά λίγο πολύ «γνωστό». Έχει συνδιαλλαγεί με έξι εκλεγμένους Έλληνες πρωθυπουργούς περνώντας διαφορετικές φάσεις στη στρατηγική του. Η μεγάλη στροφή έγινε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Η ρητορική του σημερινού Τούρκου προέδρου κατέληξε να είναι ιδιαιτέρως σκληρή πριν τους φονικούς σεισμούς στην Αντιόχεια, ενώ πολλές φορές «φλέρταρε» με το θερμό επεισόδιο. Παρόλα αυτά και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δεν φαντάζει ως η καλύτερη δυνατή λύση. Θεωρείται ότι έχει αναδιαμορφώσει το κόμμα του, παραγκωνίζοντας τους σκληροπυρηνικούς «κεμαλιστές», αλλά ενδεχομένως και αυτό να μην είναι αρκετό.

Είναι γεγονός πως οι περίοδοι που οι κεμαλιστές πολιτικοί ήταν στην κεφαλή της γειτονικής χώρας οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν «απογειώθηκαν». Κάθε άλλο...

Το «μανιφέστο» των έξι εκπροσώπων της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης δεν έχει πολλές αναφορές στην εξωτερική πολιτική. Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά ότι το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου πρωτοστάτησε στη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως ο κεμαλιστής πολιτικός δεν είναι και η πιο ασφαλής επιλογή για τα ελληνικά συμφέροντα.

Τις περιόδους της εθνικιστικής πλειοδοσίας με τον Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου είχε προκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο να επιτεθεί στα ελληνικά νησιά: «τα νησιά είναι υπό κατοχή. Τώρα που η οικονομία είναι χάλια και ο κόσμος εξαθλιωμένος λένε συνέχεια ότι θα έρθουν μια νύχτα. Τι περιμένουν; Πρόσκληση; Αν έχουν το θάρρος και τη δύναμη ας πάνε».

Το 2017, είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «κατέλαβε 18 νησιά στο Αιγαίο» υποσχόμενος ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα τα διεκδικήσει, ενώ  τον περασμένο Ιούνιο είχε απειλήσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα «αποστρατιωτικοποιήσουν» τα ελληνικά νησιά.

Στα θετικά πρέπει να συνυπολογιστεί, σύμφωνα με αναλυτές, πως θα επιχειρήσει να κάνει μια φιλοδυτική στροφή τουλάχιστον για το πρώτο μεγάλο διάστημα που θα κυβερνήσει. Η συμμαχία των «έξι» έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε ένα περιβάλλον παράδοσης των επιδιώξεών της, αλλά ακολουθώντας την υπάρχουσα στρατηγική  ανάδειξης της Τουρκίας ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη.  

Θα ζητηθεί ασφαλώς να αποκηρυχθεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία. Επιμύθιο: οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας δύσκολα θα αλλάξουν. Ο τρόπος, τα μέσα και το ύφος που θα υιοθετήσει η καινούργια κυβέρνηση είναι το ζητούμενο.

Πηγή: skai.gr