ΕΕ προς Άγκυρα: Να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία

Την άμεση επανεξέταση της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητεί η Κομισιόν, μέσω δήλωσης του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και εξουσιοδότησε τον κ. Μπορέλ να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το Συμβούλιο «καταδικάζει την τουρκική απόφαση για μετατροπή ενός τόσο εμβληματικού μνημείου σε τέμενος» και καλεί την Τουρκία «να επανεξετάσει επειγόντως την απόφαση», καθώς «υπονομεύει τον διάλογο και τη συνεργασία».

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα.