Πούτιν προς Ερντογάν: Δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για Αγία Σοφία – Η απάντηση Ερντογάν

Την παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα ο ρώσος πρόεδρος με τον τούρκο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «σημαντική δημόσια κατακραυγή» που προκάλεσε η απόφαση στη Ρωσία για την αλλαγή του καθεστώτος της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική προεδρία, «ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».

Για τη Λιβύη τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη για πρόωρο τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και επιστροφή στη διαπραγματευτική διαδικασία, βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου 2020, που εγκρίθηκε με την απόφαση 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμφωνήθηκε να ενταθούν οι κοινές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών τονίστηκε  η σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την προώθηση της διευθέτησης του Συριακού, περιλαμβανομένου του πλαισίου της Αστάνα , με βάση τη συμφωνία της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιτυχή διεξαγωγή της λαϊκής ψηφοφορίας για το θέμα της έγκρισης αλλαγών στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να συνεχίσουν τον τακτικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της, η Άγκυρα δεν κάνει καμία αναφορά στο διάλογο Πούτιν – Ερντογάν για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. 

Πηγή: skai.gr