ΕΕ: Κέντρο για τη δίωξη του «εγκλήματος της επίθεσης» στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ερευνά ήδη κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη του "εγκλήματος της επίθεσης" στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη.

"Θα συντονίσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust" (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης), δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κίεβο μαζί με σχεδόν δεκαπέντε Επιτρόπους της ΕΕ για δύο ημέρες συνομιλιών υψηλού επιπέδου.

Πράξη επίθεσης ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η "εισβολή ή η επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους (στο) έδαφος άλλου κράτους ή οποιαδήποτε στρατιωτική κατοχή".

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εδρεύει επίσης στη Χάγη στην Ολλανδία, ερευνά ήδη κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για το "έγκλημα της γενοκτονίας" στην Ουκρανία, αλλά όχι για το "έγκλημα της επίθεσης" της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Πηγή: skai.gr