ΕΕ: Εγκαινιάστηκε η Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Η EUMAM Ukraine θα εκπαιδεύσει έως και 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες ενώ θα χρηματοδοτήσει την παροχή πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο

Το Συμβούλιο των Υπουργών εγκαινιάζει σήμερα την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής (Military Assistance Mission) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine).

Στόχος της αποστολής, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, που ιδρύθηκε επίσημα στις 17 Οκτωβρίου, είναι να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Η EUMAM Ukraine έχει μη εκτελεστική εντολή να παρέχει ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών μελών της ΕΕ.

Διοικητής της Αποστολής θα είναι ο Διευθυντής της Στρατιωτικής Ικανότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) Αντιναύαρχος Ερβέ Μπλεζάν.

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε μέτρο βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την EUMAM Ukraine.

Τόσο η EUMAM Ukraine όσο και το μέτρο βοήθειας σχεδιάστηκαν με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Ουκρανίας και θα χρηματοδοτήσουν την παροχή των εξής από τα κράτη μέλη της ΕΕ: πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών σχεδιασμένων να εξασφαλίζουν τη μεταφορά θανατηφόρων δυνάμεων, τη φύλαξη, τη συντήρηση καθώς και την επισκευή του εξοπλισμού που χρηματοδοτείται από το μέτρο βοήθειας.

Το μέτρο βοήθειας θα έχει διάρκεια 24 μηνών και προστίθεται στις διαδοχικές συνεισφορές της ΕΕ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του ΕΜΕ, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και το νόμιμο δικαίωμά της να αμύνεται έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, οικονομική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ιστορικό

Στις 17 Οκτωβρίου 2022, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για την ίδρυση της EUMAM Ukraine με αρχική διάρκεια δύο ετών. Σκοπεύει να παρέχει ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς και συντονισμό και συγχρονισμό των δραστηριοτήτων των κρατών μελών που παρέχουν την εκπαίδευση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 για να χρηματοδοτήσει όλες τις δράσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στους τομείς του στρατού και της άμυνας, με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων, τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη επιτρέπει στην ΕΕ να χρηματοδοτεί δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ικανοτήτων τρίτων χωρών και περιφερειακών και διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με στρατιωτικά και αμυντικά θέματα.

Πηγή: skai.gr