Δορυφορικές εικόνες από το φράγμα Καχόβκα αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής - Υποχωρεί η στάθμη του νερού στην πόλη

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια και κτίρια βυθισμένα στο νερό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα φαίνονται μόνο οι στέγες των σπιτιών ενώ πάρκα, γήπεδα και άλλες υποδομές έχουν πλημμυρίσει

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες μία ημέρα μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες κλήθηκαν να εκκενώσουν τους οικισμούς τους, καθώς τα νερά ξεχύθηκαν από το φράγμα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε «ποτάμια».

Δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, που παρέχονται από την εταιρεία Maxar Technologies, αποκάλυψαν την έκταση της καταστροφής στο φράγμα.
 

Πριν από την έκρηξη

Φράγμα

Μετά την έκρηξη

Φράγμα

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια και κτίρια βυθισμένα στο νερό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα φαίνονται μόνο οι στέγες των σπιτιών ενώ πάρκα, γήπεδα και άλλες υποδομές έχουν πλημμυρίσει.

Πριν

Φραγμα

Μετά 

Φράγμα

Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων

Την ίδια στιγμή τα επίπεδα των υδάτων στην πόλη Νόβα Καχόβκα έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά την καταστροφή του κοντινού φράγματος, δήλωσε η διοίκηση της πόλης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram.

«Η στάθμη του νερού στους πλημμυρισμένους δρόμους της Νόβα Καχόβκα άρχισε να υποχωρεί», δήλωσε η διοίκηση της πόλης που ελέγχεται πλέον από τη Μόσχα στην κατεχόμενη Ουκρανία.

Παρά το γεγονός πως τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν 24 ώρες μετά την κατάρρευση του φράγματος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες στην περιοχή είναι σημαντικές και αναμένεται να πάρει χρόνο η αποκατάστάσή τους.

Συνεχίζεται η εκκένωση

Πάντως, η μαζική απομάκρυνση κατοίκων συνεχίζεται και σήμερα στη νότια Ουκρανία.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη της Χερσώνας. Μέχρι στιγμής το επίπεδο το νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει» στην κοινότητα που τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν από τα ρωσικά τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Κουλέμπα.

Οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες με λεωφορεία και τρένα, πρόσθεσε.

«Πάνω από 40.000 άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν. Οι ουκρανικές αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα πάνω από 17.000. Δυστυχώς, πάνω από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε χθες ο ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κόστιν.

«Σε αυτό το στάδιο έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία», ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τους Ρώσους στις περιοχές που έχουν καταλάβει ανέφεραν από την πλευρά τους πως άρχισαν την εσπευσμένη απομάκρυνση του πληθυσμού τριών κοινοτήτων, κινητοποιώντας περίπου πενήντα λεωφορεία.

Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο φιλορώσος δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, όπου βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα, τόνισε πως η πόλη του πλημμύρισε και ότι 900 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ανθρώπους που αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος.

Στη Γενεύη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και να έχει «φοβερό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δυο πλευρές της γραμμής του μετώπου».

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η καταστροφή «ασφαλώς» προκάλεσε κάποιους «θανάτους», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για το τι συνέβη».

Πηγή: skai.gr