Διάγγελμα Ζελένσκι: «Πιο ρεαλιστικές» οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας που συνεχίζονται σήμερα

Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.

Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Στο νέο μήνυμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλέσε επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν το Κίεβο για να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή και ας είναι όπως είπε επικίνδυνο. 

«Καλώ όλους τους φίλους της Ουκρανίας να επισκεφθούν το Κίεβο. Εδώ μπορεί να είναι επικίνδυνο. Γιατί ο ουρανός μας δεν έχει κλείσει ακόμα για ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα. Η απόφαση να ενισχύσουμε το οπλοστάσιό μας στον αέρα δεν έχει ληφθεί ακόμη. Δεν έχουμε παραλάβει αεροπλάνα. Αλλά... Ξέρετε σίγουρα ότι τα μάτια όλων των ανθρώπων του κόσμου είναι πλέον στραμμένα στην πρωτεύουσά μας, στους Ουκρανούς. Έτσι, όλοι όσοι είναι μαζί μας θα λάβουν ευγνωμοσύνη. Όχι μόνο των δικών μας, αλλά και άλλων εθνών του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας – η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

«Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα πήγαν χθες με τρένο στο Κίεβο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Μετά τις επαφές που είχαν με την ηγεσία της Ουκρανίας, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ «να δώσει το γρηγορότερο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» και τόνισε, απευθυνόμενος στους ουκρανούς οικοδεσπότες του, «δεν θα σας αφήσουμε ποτέ μόνους. Θα είμαστε μαζί σας γιατί γνωρίζουμε ότι δεν αγωνίζεστε μόνο για την ελευθερία σας, για το δικό σας σπίτι και για την ασφάλειά σας, αλλά και για εμάς».

Πηγή: skai.gr