«Δεν κρατιέται» ο Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οριστικοποιήθηκε η απόφαση επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα από τη Δευτέρα.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε υπουργούς και συμβούλους του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την πανδημία πως έλαβε το πράσινο φως από τους γιατρούς να αναλάβει ξανά καθήκοντα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τζόνσον ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν κρατιέται» να επιστρέψει.

Ο 55χρονος Βρετανός πρωθυπουργούς βρίσκεται από τις 12 Απριλίου στην επίσημη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας λόγω κορωνοϊού, τρεις ημέρες εκ της οποίας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον ενημερώθηκε πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα ξεπέρασε τις 20.000.

Επίσης συζήτησε με υπουργούς του τις σκέψεις για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στα καθήκοντά του συμπίπτει με αναφορές περί διαφωνιών μεταξύ υπουργών για το πόσο γρήγορα πρέπει να αρχίσει η άρση κάποιων περιορισμών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την άρση των περιορισμών σε πέντε στάδια, στα πρότυπα του αντίστοιχου σχεδίου της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με ορίζοντα άρσης των περισσότερων μέτρων την 8η Ιουνίου.

Επίσης, κορυφαίοι επιχειρηματίες που είναι επίσης σημαντικοί χορηγοί του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, έχοντας δωρίσει εκατομμύρια λίρες, δηλώνουν στους Sunday Times ότι υποστηρίζουν την επιστροφή της Βρετανίας σε πιο κανονικούς ρυθμούς ώστε να αποσοβηθεί «η χρεοκοπία της χώρας» και η μαζική ανεργία.

«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο το φάρμακο, αν θέλουμε να αποκαλέσουμε έτσι την απαγόρευση κυκλοφορίας, να είναι πιο βλαβερή από το πρόβλημα», δηλώνει ένας εξ αυτών στην εφημερίδα.

Με την επιστροφή του ο κ. Τζόνσον θα λάβει και επιστολή από τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ με την οποία ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος πιέζει για τη δημοσιοποίηση μίας «στρατηγικής εξόδου» από τα περιοριστικά μέτρα.

Πάντως, μιλώντας στον Observer, το μέλος της επιτροπής επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης καθηγητής Τζον Έντμουντς προειδοποιεί ότι αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν τώρα, πριν μειωθούν σημαντικά τα νέα κρούσματα, τότε το σύστημα μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών των φορέων που προωθείται δε θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να αρχίσουν οι εικασίες για το πότε θα αρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία «νέα κανονικότητα» όταν οι απαγορεύσεις αρθούν.

Η Sunday Telegraph, εξάλλου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως ένα από τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας θα είναι η υποχρέωση Βρετανών και αλλοδαπών πολιτών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ράαμπ δε διέψευσε το δημοσίευμα.

Το μέτρο ή άλλοι περιορισμοί στις διεθνείς αφίξεις έχει ήδη εφαρμοστεί από περίπου 130 χώρες στον κόσμο. Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και κανένας έλεγχος σε όσους αφίκνυνται από το εξωτερικό.

H Mail on Sunday, εξάλλου, αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει έως και 50 εκατομμύρια συσκευές ενός καινούριου «τεστ ανοσίας» για τον κορωνοϊό που αναπτύσσουν ερευνητές στην Οξφόρδη.

Το νέο τεστ αντισωμάτων θα μπορεί να γίνεται από τον καθένα στο σπίτι με δείγμα αίματος από το δάχτυλο, αναμένεται να κοστίζει δέκα λίρες και φέρεται να επιστρέφει αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Ο χρήστης θα καλείται να στέλνει το αποτέλεσμα του τεστ σε μία κεντρική βάση δεδομένων.

Οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα του τεστ και λένε ότι θα μπορούν να παρασκευάζουν 1 εκατομμύριο συσκευές την εβδομάδα έως το καλοκαίρι, φτάνοντας συνολικά τα 50 εκατομμύρια τεστ έως το ερχόμενο έτος.

Ο Υφυπουργός Υγείας λόρδος Μπέθελ δήλωσε αργά χθες ότι ελπίζει πως το νέο προϊόν θα έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊου.

Η είδηση, ωστόσο, προέκυψε λίγες ώρες μετά από την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί δύο φορές από τον ιό.