CNN: Μια «σουρεαλιστική» μέρα για τον Τραμπ στο δικαστήριο μπορεί μόνο να διαιρέσει τη χώρα ακόμα περισσότερο

"Δικαιολογείται το πολιτικά ραδιενεργό βήμα της απαγγελίας κατηγορίας σε έναν πρώην πρόεδρο για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής;"

Υπήρχαν δύο σημαντικά θέματα που έπρεπε να φοβηθεί κανείς πριν από την βαρυσήμαντη πρώτη ποινική δίωξη σε έναν πρώην προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN σε άρθρο του με επικεφαλίδα «μια ‘’σουρεαλιστική’’ μέρα για τον Τραμπ στο δικαστήριο μπορεί μόνο να διαιρέσει τη χώρα ακόμα περισσότερο».

Το πρώτο ήταν ότι, ενώ η ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, θα μπορούσε να επικαλεστεί ισχυρά στοιχεία για υποτιθέμενη παρανομία εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, στην πράξη η νομική θεωρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύ ασαφής, περίπλοκη, και να φαίνεται σαν μια υπερβολικά μεγάλη αναδρομή σε εκλογές 7 ετών για να πλασαριστεί στο κοινό.  

Το άλλο ήταν ότι ο Τραμπ θα απαντούσε με τέτοια οργή και υποκίνηση που θα προκαλούσε ακόμη βαθύτερες διαιρέσεις σε ένα έθνος, που αποξενώθηκε από την εκκεντρική προεδρία του, και θα πυροδοτούσε νέες αναταραχές που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω ζωτικούς πολιτικούς και δικαστικούς θεσμούς. 

Και τα δύο από αυτά τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα σε μια μέρα που ο Τραμπ περιέγραψε ως «ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εστάλη καθώς οδηγούνταν στο δικαστήριο για να παραδοθεί με την αυτοκινητοπομπή του.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα άλλο ζοφερό και ακόμη και τραγικό κεφάλαιο μπορεί να είναι μπροστά  μας για μια χώρα που απέχει ακόμα πολύ από το να αντεπεξέλθει στις συνέπειες από τη μόνο μια θητεία του Τραμπ, καθώς ετοιμάζεται για ακόμη μια πικρή επανεκλογή. 

Η υπόθεση του εισαγγελέα Μπραγκ στηρίζεται στην απλή και ζωτική προϋπόθεση ότι κανένας –ούτε ένας πρώην πρόεδρος με το βλέμμα του ξανά στον Λευκό Οίκο– δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Αλλά οι επικριτές του εισαγγελέα ανησυχούν ότι υπάρχει μια άλλη εξίσου σημαντική και αντίθετη αρχή - εάν κάποιος που είναι διάσημος, πλούσιος και ισχυρός, διώκεται ποινικά ενώ ένα λιγότερο διαβόητο άτομο μπορεί να τη γλιτώσει.  

Η συμπεριφορά του Τραμπ που περιγράφεται λεπτομερώς στα δικαστικά έγγραφα και σε μια προηγούμενη υπόθεση που αφορούσε τον πρώην δικηγόρο του Κοέν ήταν σίγουρα χυδαία. Ωστόσο, ορισμένοι νομικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι ο νομικός οδικός χάρτης του Μπραγκ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρές προδικαστικές εφέσεις από τους δικηγόρους του Τραμπ. 

Η φαινομενική πολυπλοκότητα της νομικής υπόθεσης θα φανεί στο δικαστήριο. Αλλά θα έχει επίσης σημαντικές πολιτικές αντηχήσεις, δεδομένης της θέσης του Τραμπ ως τέως προέδρου που επιδιώκει να κερδίσει ξανά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο το 2024. Εάν είναι δύσκολο ακόμη και για τους δικηγόρους να ακολουθήσουν το σκεπτικό πίσω από την υπόθεση του Μπραγκ, θα είναι πιο δύσκολο για όλους τους άλλους να το κάνουν. Πολλοί μπορεί να αμφισβητούν εάν η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για να συγκαλύψει μια υποτιθέμενη σχέση (σ.σ Στόρμι Ντάνιελς) χρόνια πριν από την εκλογική αναμέτρηση του 2016, η οποία τώρα φαίνεται πολύ παλιά υπόθεση, δικαιολογεί πραγματικά το πολιτικά ραδιενεργό βήμα της απαγγελίας κατηγορίας σε έναν πρώην προέδρο για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής (Ο Τραμπ αρνήθηκε την σχέση). 

Η αίσθηση ότι το κατηγορητήριο του Μπραγκ θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ κατά του εισαγγελέα και να ωφελήσει πολιτικά τον Τραμπ αποτυπώθηκε από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που δεν υποστηρίζουν τον τέως πρόεδρο - όπως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπόλτον σε μια εμφάνιση στο CNN. Ένας άλλος επικριτής του Τραμπ, ο γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ, επέκρινε επίσης τη δικαστική υπόθεση. 

Επιδιώκοντας να υποδαυλίσει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς που επιδιώκουν να περιορίσουν τη συμπεριφορά του, και ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης, ο Τραμπ ακολουθεί τον οδηγό μερικών από τους πιο διαβόητους δημαγωγούς του κόσμου. Το ταλέντο του Τραμπ για τέτοια προπαγάνδα επισημαίνεται από τον τρόπο που έπεισε εκατομμύρια υποστηρικτές του ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν νοθευμένες

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το κατηγορητήριο του Τραμπ θα μπορούσε να τον βοηθήσει πολιτικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνεργάτες της καμπάνιας του ανέφεραν ότι κατακλύζεται από κεφάλαια από τότε που οι ένορκοι αποφάσισαν να του απαγγελθεί κατηγορία την περασμένη εβδομάδα. Και οι αντίπαλοι και οι πιθανοί αντίπαλοι του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα  Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συμπαραταχθούν και να επικρίνουν τον Μπραγκ για τις ενέργειές του, εάν θέλουν να αποφύγουν την αποξένωση από την εκλογική βάση του Τραμπ. Αλλά μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα της Τρίτης. Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο ακραίος γίνεται ο Τραμπ, τόσο πιο δημοφιλής γίνεται στους ψηφοφόρους της βάσης. Αλλά το παρελθόν έχει επίσης λιγότερο ευνοϊκά πολιτικά διδάγματα για τον τέως πρόεδρο. Ο εξτρεμισμός που επέδειξε το βράδυ της Τρίτης στο τηλεοπτικό κοινό ήταν ακριβώς το σήμα του ριζοσπαστισμού που συνέβαλε στο απογοητευτικό φίνις των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2020 και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Πηγή: skai.gr