Brexit: Το DUP θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η αντίθεση του DUP αναμένεται να οδηγήσει σε «ανταρσία» αρκετούς από τους πλέον ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία περί Β. Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit στην οποία κατέληξαν προ εβδομάδων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νέα συμφωνία, που ονομάζεται Πλαίσιο του Ουίνδσορ, αίρει τους ελέγχους στο εμπόριο από τη Μ. Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία και επιτρέπει στο τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ να απορρίπτει μελλοντικές νομοθεσίες της ΕΕ, θεσπίζοντας το λεγόμενο «Φρένο του Στόρμοντ».

Διατηρεί, ωστόσο, τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των υποθέσεων που άπτονται των (μειωμένων) κοινοτικών νόμων που θα συνεχίσουν να ισχύουν στη Β. Ιρλανδία ώστε να προστατεύεται η ενιαία αγορά.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Σούνακ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων το Φρένο του Στόρμοντ.

Όπως δήλωσε ο ηγέτης του DUP σερ Τζέφρι Ντόναλντσον, το κόμμα του θα καταψηφίσει το μέτρο, καθώς αν και συνολικά το Πλαίσιο του Ουίνδσορ συνιστά «σημαντική πρόοδο» έναντι του Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας που προϋπήρχε, δεν αντιμετωπίζει ορισμένα από τα «θεμελιώδη προβλήματα».

Όπως εξήγησε, το βασικό πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ στη Β. Ιρλανδία.

Η αντίθεση του DUP αναμένεται να οδηγήσει σε «ανταρσία» αρκετούς από τους πλέον ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην ψηφοφορία της Τετάρτης. 

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, να έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν το Πλαίσιο του Ουίνδσορ, η νέα συμφωνία αναμένεται να προχωρήσει στη νομοθετική διαδικασία.