Ξεμένει από σύγχρονα πυρομαχικά η Ρωσία στην Ουκρανία και στρέφεται σε παλαιότερα, λέει το βρετανικό Υπ. Άμυνας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Ρωσία έχει πιθανότατα «δαπανήσει» στο ουκρανικό μέτωπο πολύ περισσότερα όπλα τύπου stand-off εκτοξευόμενα από αέρος από όσα αρχικά σχεδίαζε, αναφέρει σε νυχτερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για σύγχρονα βλήματα και πυραύλους που μπορούν να πετυχαίνουν στόχος από μεγάλη απόσταση, προστατεύοντας τον επιτιθέμενο από τα απαντητικά πυρά του αμυνόμενου.

Οι Βρετανοί το αποδίδουν αυτό στις καθυστερήσεις επίτευξης των ρωσικών στόχων και στην αποτυχία της Ρωσίας να ελέγξει τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Ως αποτέλεσμα», συνεχίζει η βρετανική ενημέρωση, «η Ρωσία καταφεύγει στη χρήση παλαιότερων και λιγότερης ακρίβειας όπλα, τα οποία είναι στρατιωτικά λιγότερο αποτελεσματικά και πιο πιθανό να προξενήσουν θύματα μεταξύ των αμάχων».

Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγραφεί 726 θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία και ακόμα περίπου 1.200 τραυματισμοί.

Το βρετανικό υπουργείο σημειώνει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος» και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο διαρκεί η σύρραξη.