Στους 38,1 βαθμούς Κελσίου η Βρετανία: Λίγο κάτω από το ιστορικό ρεκόρ η σημερινή θερμοκρασία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πάντως πως ο υδράργυρος μάλλον θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα την Τρίτη, με υπαρκτή πιθανότητα να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Στους 38,1 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στη Βρετανία έως τις 5 το απόγευμα τοπική τη Δευτέρα, συγκεκριμένα στο Σάντον Ντάουναμ της κομητείας του Σάφολκ στη νότια Αγγλία.

Το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας παραμένει για την ώρα οι 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στο Κέμπριτζ πριν από τρία χρόνια.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πάντως πως ο υδράργυρος μάλλον θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα την Τρίτη, με υπαρκτή πιθανότητα να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε σήμερα στην Ουαλία, με 37,1 βαθμούς Κελσίου, αρκετά πάνω από τους 35,2 βαθμούς του Αυγούστου του 1990 που συνιστούσε μέχρι τώρα το ρεκόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα σε υποδομές, κυρίως σε αεροδρόμια, με την επιφάνεια των διαδρόμων προσγείωσης να λιώνει.

Ένα τέτοιο περιστατικό αναφέρθηκε στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας Brize Norton, ενώ το αεροδρόμιο Λούτον ανέστειλε τις πτήσεις λόγω ελαττωμάτων στην επιφάνεια των χώρων κίνησης αεροσκαφών. Οι πτήσεις προς Λούτον εκτρέπονται προς αλλά αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Λονδίνο.

Με όριο ταχύτητας κινούνταν από το μεσημέρι και όσοι συρμοί τρένων εκτελούσαν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους, καθώς αναφέρθηκαν περιστατικά διαστολής και κάμψης σιδηροδρομικών γραμμών.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά ηλικίας 13 και 16 ετών, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό εντός των τελευταίων 24 ωρών ως το απόγευμα της Δευτέρας, όταν βούτηξαν να δροσιστούν στα μέρα ποταμών και λιμνών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, ενδεχομένως ακόμα και 29 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο.

Οι καιρικές συνθήκες θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα από το βράδυ της Τρίτης.