Κρίση στο BBC: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Ρίτσαρντ Σαρπ 

Ο Σαρπ δεχόταν πιέσεις επειδή δεν αποκάλυψε την εμπλοκή του στη διευκόλυνση ενός δανείου για τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν διοριστεί στο θώκο 

Κρίση στο BBC. Ο πρόεδρος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Ρίτσαρντ Σαρπ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα το 2021, ανακοίνωσε την Παρασκευή την παραίτησή του μετά από πόρισμα που είδε το φως της δημοσιότητας και διαπιστώνει ότι παραβίασε τoυς κανονισμούς για τους δημόσιους διορισμούς. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβό, η έρευνα από τον διακεκριμένο νομικό Άνταμ Χέπινσταλ έγινε μετά από την αποκάλυψη ότι ο κ. Σαρπ είχε μεσολαβήσει για να λάβει ένα προσωπικό δάνειο έως 800.000 λιρών ο τότε πρωθυπουργός, ενώ ήταν σε εξέλιξη η κυβερνητική διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου του BBC, θέση που κατέληξε τελικά στον κ. Σαρπ.

Το δάνειο είχε δοθεί στον κ. Τζόνσον μετά από τη μεσολάβηση σε ρόλο εγγυητή ενός μακρινού συγγενή του, του Καναδού επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον κ. Σαρπ ζητώντας του καθοδήγηση για το πώς θα μπορούσε να προσεγγίσει τον πρωθυπουργό. Εκείνος τον έφερε σε επαφή με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις τον Δεκέμβριο του 2020. Η απόφαση διορισμού του κ. Σαρπ λήφθηκε το Φεβρουάριο του 2021.

Σε δήλωσή του, που δόθηκε πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος, ο Σαρπ είπε ότι ο Επίτροπος για τους Δημόσιους Διορισμούς Άνταμ Χέπινσταλ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα «ότι παρόλο που παραβίασα τον κώδικα διακυβέρνησης για τους δημόσιους διορισμούς, δηλώνει ότι μια παραβίαση δεν ακυρώνει απαραίτητα έναν διορισμό». 

Ο Σαρπ συνέχισε: «Πράγματι, πάντα υποστήριζα ότι η παραβίαση ήταν ακούσια και όχι ουσιώδης, κάτι που τεκμηριώνουν τα γεγονότα που αναφέρει». Ωστόσο, ο Σαρπ είπε ότι παραιτείται για να «προτεραιοποιήσει τα συμφέροντα του BBC». 

«Αποφάσισα ότι είναι σωστό να δώσω προτεραιότητα στα συμφέροντα του BBC. Αισθάνομαι ότι αυτό το θέμα μπορεί κάλλιστα να αποσπά την προσοχή από την καλή δουλειά της Εταιρείας εάν παραμείνω στη θέση μου μέχρι το τέλος της θητείας μου» σημείωσε. Διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ θα πραγματοποιείται η διαδικασία για το διορισμό του διαδόχου του. 

Στο πόρισμα τονίζεται πάντως ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ είχε ενημερώσει τον Μπόρις Τζόνσον από νωρίτερα ότι ενδιαφερόταν για τη θέση στο BBC, καθώς και ότι είχε πει στον τότε πρωθυπουργό για τη σύσταση μεταξύ των κ.κ. Μπλάιθ και Κέις πριν διεξαχθεί η συνέντευξη για το διορισμό του.

Γίνεται χαρακτηριστικά αναφορά σε «κίνδυνο να δημιουργηθεί δυνητικά η εντύπωση σύγκρουσης συμφέροντος», καθώς και σε «κίνδυνο να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο κ. Σαρπ δε θα ήταν ανεξάρτητος από τον πρώην πρωθυπουργό» στην εκτέλεση των καθηκόντων του ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού.

Το διοικητικό συμβούλιο του BBC από πλευράς του ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του κ. Σαρπ, τον οποίο αποκαλεί «αξιότιμο και σεβαστό συνάδελφο» και «πολύ αποτελεσματικό πρόεδρο του BBC». «Το διοικητικό συμβούλιο του BBC πιστεύει ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένα άτομο με ακεραιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. 

Πηγή: skai.gr