ΟΗΕ: Σε εξέλιξη απομάκρυνση αμάχων από την «κόλαση» του Αζοφστάλ 

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της επιχείρησης έφτασαν στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 1.000 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό μαρτυρικές συνθήκες, στο εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο χάλυβα είναι ισοπεδωμένο σύμφωνα με νέα δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar Technologies που είδε το Σάββατο το φως της δημοσιότητας. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία.


Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν βίντεο και εικόνες από δύο Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στις στοές και έστειλαν τα βίντεο στις συζύγους τους. Αποκαλύπτουν την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στα υπόγεια του Αζοφστάλ, με στρατιώτες βαριά τραυματίες σε αυτοσχέδια κρεβάτια. Αναφέρουν ότι μοιράζονται 1,5 λίτρο νερό, ανά τέσσερα άτομα την ημέρα, προκειμένου να αντέξουν και να έχουν προμήθειες για τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα η Ρωσία βομβαρδίζει ακατάπαυστα την περιοχή με βαριά όπλα. 

Είκοσι άμαχοι βγήκαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας για να μεταφερθούν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Σάββατο το τάγμα Αζόφ που υπερασπίζεται την περιοχή.

"Είκοσι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά... μεταφέρθηκαν σε συμφωνημένη τοποθεσία και ελπίζουμε ότι θα κατευθυνθούν στη Ζαπορίζια, στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία"

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr