Αύξηση του επιπέδου απειλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Βόρεια Ιρλανδία

Η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από τις όλο και πιο συχνές επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε «σοβαρό» από «σημαντικό» αυξήθηκε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που σημαίνει πως ένα χτύπημα θεωρείται πλέον όχι απλά «πιθανό», αλλά «εξαιρετικά πιθανό».

Η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από τις όλο και πιο συχνές επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Την αναβάθμιση του κινδύνου ασφαλείας γνωστοποίησε με γραπτή δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Β. Ιρλανδίας Κρις Χίτον-Χάρις.

Όπως ενημέρωσε, πρόκειται για απόφαση της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 που λήφθηκε ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

«Το κοινό θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, αλλά να μην είναι ανάστατο και να συνεχίσει να αναφέρει οποιεσδήποτε ανησυχίες έχει στην Αστυνομική Υπηρεσία Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ πλέον μετά τις Ταραχές περασμένων δεκαετιών η Β. Ιρλανδία έχει μεταμορφωθεί σε ειρηνική κοινωνία, «ένας μικρός αριθμός ανθρώπων παραμένουν αποφασισμένοι να προξενήσουν ζημιά στις κοινότητές μας μέσω πράξεων πολιτικά υποκινούμενης βίας».

Ο κ. Χίτον-Χάρις επισήμανε τις επιθέσεις κατά αστυνομικών, με ιδιαίτερα αναφορά στον τραυματισμό με πυροβολισμούς του αξιωματικού Τζον Κάλντγουελ προ μηνός στην πόλη Όμαχ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Η αναβάθμιση της τρομοκρατικής απειλής έρχεται μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής λόγω των αντιδράσεων στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας της συμφωνίας του Brexit, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση Σούνακ και η ΕΕ συμφώνησαν να αντικαταστήσουν με το Πλαίσιο του Ουίνδσορ. Πάντως η αποκεντρωμένη εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στο Μπέλφαστ εξακολουθεί να τελεί υπό αναστολή μετά από την αποχώρηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

Επίσης έρχεται δύο εβδομάδες πριν από την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη συζήτηση για πιθανή επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή με αφορμή αυτή την επέτειο.

Πηγή: skai.gr