FAZ: Κι όμως ο Ερντογάν «δεν θα έρθει ένα βράδυ» – Η ιστορία του ομώνυμου τουρκικού τραγουδιού

«Η οικονομία μας έχει καταστραφεί» αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος

Στις απειλές της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν ότι ένα βράδυ θα έρθει στην Ελλάδα αναφέρεται το άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Μπυλέντ Μουμάι στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Όπως εξηγεί το «Ίσως έρθω ένα βράδυ ξαφνικά» είναι ένα ποίημα που γράφτηκε και μελοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960 και έγινε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία. 

Το τραγούδι αυτό, σημειώνει, ακουγόταν πολύ από το ραδιόφωνο, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974 «σαν ένα μήνυμα στους Έλληνες». Και τώρα, «πενήντα χρόνια αργότερα το τραγούδι έγινε και πάλι δημοφιλές, όχι μόνο στην Τουρκία και την Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη. 

«Σίγουρα έχετε ακούσει τις απειλές του Ερντογάν κατά της Αθήνας, αλλά μάλλον δεν γνωρίζετε το ιστορικό υπόβαθρο. Μη νομίζετε όμως ότι τώρα κάθε φορά που ακούγεται το τραγούδι προαναγγέλλει πόλεμο. Είναι μάλλον απίθανο να έρθει απροσδόκητα ο Ερντογάν ένα βράδυ ή να το θέσω σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, να έρθουμε» σημειώνει ο Μπυλέντ Μουμάι. 

Όπως τονίζει μάλιστα, «για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση γνωστή στους χειριστές κομπιούτερ: Ο Ερντογάν πατάει όλα τα πλήκτρα ταυτόχρονα για να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου 2023». 

«Η οικονομία μας έχει καταστραφεί. Κάθε μέρα έχουμε λιγότερα στο πορτοφόλι μας και η χώρα έχει λιγότερα στα κρατικά ταμεία... Οι οικονομικές προοπτικές δείχνουν το τέλος της κυβέρνησης Ερντογάν» αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος.