Απορρίπτει ο Τζόνσον την πρόταση Φάρατζ για προεκλογική συμμαχία 

Απορρίπτει ο Τζόνσον την πρόταση Φάρατζ για προεκλογική συμμαχία 

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την πρόταση του Νάιτζελ Φάρατζ για μία προεκλογική συμμαχία με όρο την απόσυρση της συμφωνίας του Brexit στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε συνεντεύξεις του το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τζόνσον είπε ότι δε ήταν «λογική» μια προεκλογική συνεργσία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα και ότι «ψήφος για οποιοδήποτε άλλο κόμμα πλην αυτής της κυβέρνησης, αυτής της κυβέρνησης Συντηρητικών, βασικά ισοδυναμεί με τοποθέτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία».

Ο κ. Φάρατζ είχε προτείνει το πρωί στον πρωθυπουργό ένα προεκλογικό σύμφωνο «μη επιθετικότητας», που προέβλεπε τη διεκδίκηση συγκεκριμένων εδρών από υποψήφιους Κόμματος του Brexit ώστε να μη διασπαστεί η ευρωσκεπτικιστική ψήφος και να ηττηθούν τα κόμματα που τάσσονται κατά του Brexit.

Την ιδέα μιας συνεργασίας Συντηρητικών και Νάιτζελ Φάρατζ είχε προωθήσει την Πέμπτη με δήλωσή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του ηγέτη του Κόμματος του Brexit και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι ενωμένοι οι κ.κ. Τζόνσον και Φάρατζ θα ήταν μία «ασταμάτητη δύναμη».

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λάθος όταν στην ίδια παρέμβασή του σχολίασε ότι πτυχές της νέας συμφωνίας του Brexit δεν επιτρέπουν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

«Ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας οποιοσδήποτε την κοιτάζει μπορεί να δει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλήρη έλεγχο (της εμπορικής πολιτικής του)», είπε στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι ελπίζει σε έγκριση της συμφωνίας του Brexit έως τα μέσα Ιανουαρίου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία, κατηγορώντας το κοινοβούλιο για τη μη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Sky News είπε ότι το γεγονός πως η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από την ΕΕ του προκαλεί «βαθιά θλίψη».