Βρετανία: Πρόταση για προεκλογική συμμαχία από τον Φάρατζ στον Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Πρόταση προς τον Μπόρις Τζόνσον για μία ευρωσκεπτικιστική προεκλογική συμμαχία απηύθυνε ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.

Όπως είπε ο κ. Φάρατζ, είναι διατεθειμένος να μην έχει υποψήφιους βουλευτές σε περιφέρειες όπου υπάρχει κίνδυνος να ηττηθούν οι Συντηρητικοί εάν διασπαστεί η ευρωσκεπτικιστική ψήφος, εφόσον όμως ο πρωθυπουργός αποσύρει τη συμφωνία του Brexit στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, το Κόμμα του Brexit θα κατέλθει με υποψήφιους σε κάθε περιφέρεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Έθεσε δε διορία δύο εβδομάδων στον κ. Τζόνσον να αποδεχθεί την πρότασή του.

Ο κ. Φάρατζ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Τζόνσον και ΕΕ ως ίδια με τη «φρικτή συνθήκη παράδοσης» της Τερέζα Μέι, εκτιμώντας ότι δε συνιστά πραγματικό Brexit.

Επικαλέστηκε και τη χθεσινή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ στη ραδιοφωνική εκπομπή του στο LBC, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Βρετανό ευρωσκεπτικιστή πολιτικό ότι πτυχές της νέας συμφωνίας αποχώρησης δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ μετά από το Brexit.

Κατά τον κ. Φάρατζ, υπάρχουν έως και 150 έδρες όπου μπορεί να αποσπαστεί από το κόμμα του η ψήφος παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών, οι οποίοι θέλουν μεν το Brexit αλλά δε θα ψήφιζαν το Συντηρητικό Κόμμα.