Σάλος με Ρώσο αθλητή που φορά το γράμμα «Ζ» στη φόρμα του- Aποκλείστηκε για 1 χρόνο από την Διεθνή Ομοσπονδία

Ο Ρώσος αθλητής Iβάν Κούλιακ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού ενός έτους επειδή φορούσε το γράμμα "Z" που υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κατάρ τον Μάρτιο, επιβεβαίωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG).

Οπως αναφέρει ο Guardian, o 20χρονος, ο οποίος κέρδισε το χάλκινο στους παράλληλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Aπαράτους στη Ντόχα, επεδείκνυε το γράμμα καθώς στεκόταν στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό χρυσό Ολυμπιονίκη Ιλία Κοβτούμ.

Ο Κούλιακ τερμάτισε τρίτος στον τελικό των παράλληλων δοκών, πίσω από τον Ουκρανό Κοβτούμ. Ο Ρώσος γυμναστής είχε κολλήσει το «Z» στο μπροστινό μέρος της μπλούζας του, το οποίο είναι σύμβολο νίκης που φαίνεται στα τανκς που συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία και φέρεται να φορέθηκε από τους υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το γράμμα «Z» ως αναγνωριστικό σύμβολο στα οχήματά τους στην Ουκρανία μετά την εισβολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι υποστηρικτές της εισβολής έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το σήμα.

«Ο κ.Κούλιακ παραβίασε το καταστατικό της FIG, τον κώδικα πειθαρχίας της FIG, τον κώδικα δεοντολογίας της FIG, τον κώδικα συμπεριφοράς της FIG και τους τεχνικούς κανονισμούς της FIG όταν φόρεσε το γράμμα «Z» στην φόρμα του», ανέφερε το κυβερνών σώμα σε δήλωση. . «Δεν του επιτρέπεται να συμμετάσχει σε καμία εκδήλωση ή διαγωνισμό που έχει εγκριθεί από την FIG που διοργανώνεται από μια συνδεδεμένη ομοσπονδία-μέλος της FIG για ένα έτος από την ημερομηνία αυτής της απόφασης».

Ο Kούλιακ ισχυρίστηκε ότι θα υποστήριζε πάντα την ειρήνη. «Το είδα με τον στρατό μας και έψαξα τι σημαίνει αυτό το σύμβολο. Αφορά τη νίκη και  την ειρήνη», πρόσθεσε.

«Δεν ευχήθηκα τίποτα κακό σε κανέναν, απλώς έδειξα τη θέση μου», συνόψισε.

Πηγή: Guardian