Αποκάλυψη Telegraph: Για ποιο λόγο ο Μπάιντεν δε στηρίζει Γουάλας ως ΓΓ του ΝΑΤΟ

Προ εβδομάδων ο κ. Γουάλας παραδέχθηκε με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να πάρει τη θέση, καθώς δεν έχει τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει εκπαίδευση χειρισμού αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Ουκρανούς πιλότους δίχως την έγκριση των ΗΠΑ, φέρεται να είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μη στηρίξει την υποψηφιότητα του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Γουάλας θεωρείτο από πολλούς ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία της Συμμαχίας και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιχείρησε να προωθήσει την υποψηφιότητα.

Ωστόσο, προ εβδομάδων ο κ. Γουάλας παραδέχθηκε με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να πάρει τη θέση, καθώς δεν έχει τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς.

Όπως γράφει η Daily Telegraph, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προκρίνει για τη θέση τη νυν Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για όταν λήξει η εκ νέου ανανεωμένη θητεία του κ. Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2024.

Ο λόγος, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, είναι η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον για τη «φιλόδοξη» κατά τις ΗΠΑ στρατιωτική υποστήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ανακοίνωση σχεδίων εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16 από το Λονδίνο προκάλεσε την «απογοήτευση» των ΗΠΑ.

Το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Ρόμπερτ Κούρτς δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να βρει άλλον υποψήφιο ΓΓ του ΝΑΤΟ να στηρίξει, χαρακτηρίζοντας την κα Φον ντερ Λάιεν «διχαστική επιλογή».

Πηγή: skai.gr