Κλείσιμο

Απειλεί και πάλι ο Ερντογάν: Από δω και πέρα η Ελλάδα ας προσέξει τον εαυτό της

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται η Τουρκία, καθώς μετά τις δηλώσεις αποκλιμάκωσης από τον Ακάρ ο Ερντογάν επανέρχεται με προκλητική ρητορική

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής, είπε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης: "Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιδράσεις μου, για τη διαδικασία συγκεκριμένα. Και είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, ειδικά αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι είχαμε τελειώσει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Στρατηγικής Υψηλού Επιπέδου και ότι δεν θα πραγματοποιούσαμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα. Και δεν θα έχουμε αυτή τη συνάντηση φέτος. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρο ποντάρισμα από αυτό [σσ. ‘ρέστα’ σε χαρτοπαίγνιο]. Και έτσι, η Ελλάδα θα φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα".

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται η Τουρκία, καθώς μετά τις δηλώσεις αποκλιμάκωσης από τον Ακάρ ο Ερντογάν επανέρχεται με δηλώσεις στη λογική "κρύο- ζεστό".

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διατήρησε τους χαμηλούς τόνους μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική και ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας στην ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, η Τουρκία μπορεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα με διάλογο. 

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Όπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας. Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σχολιάζοντας την κόντρα που είχε με την αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών στην Κωνσταντινούπολη, επιχείρησε να κάνει το άσπρο...μαύρο ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στην ελληνική πλευρά. 

«Κάναμε την ενημέρωση σε μια ευγενική, διπλωματική γλώσσα που επιλέχθηκε σωστά, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν: "Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς να λύσετε; Μιλώντας για αυτό, υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες απεμπλοκής  και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας", είπαμε. Από την άλλη, μια σύσκεψη που πήγε πολύ καλά, προσπάθησαν να την αποσπάσουν από τον σκοπό της, με τις αβάσιμες ερωτήσεις και τα σχόλιά τους», επισήμανε. 


Πηγή: skai.gr