Απάντηση Λονδίνου: Επαρκώς αποτελεσματικό και στους άνω των 65 το εμβόλιο της AstraZeneca

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν του προκαλεί ανησυχία η σύσταση των ειδικών στη Γερμανία να μη χορηγείται στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Οξφόρδη και την AstraZeneca.

«Οι δικές μας αρχές έχουν καταστήσει πολύ σαφές ότι θεωρούν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό, ότι δίνει υψηλό βαθμό προστασίας μετά και από μία μόνο δόση. Και τα στοιχεία που έχουν παράσχει είναι ότι θεωρούν πως είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε ο κ. Τζόνσον.

Η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών στον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, σημείωσε ότι «υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στις δοκιμές της AstraZeneca για να παρατηρηθούν ακριβή επίπεδα προστασίας σε αυτή την ομάδα, αλλά τα στοιχεία για τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις ήταν πολύ καθησυχαστικά».

Προ ημερών εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, είχε δηλώσει ότι οι κλινικές δοκιμές κατέδειξαν πως υπήρχαν παρόμοιες αντιδράσεις του οργανισμού τόσο σε νεαρότερες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα σε νεαρούς ενήλικες.

Οι βρετανοί ερευνητές έχουν παραδεχθεί ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων εθελοντών στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου ήταν μικρό, αλλά έχουν τονίσει πως τα προκαταρκτικά δεδομένα αποτελεσματικότητας στηρίζουν τη σημασία χρήσης του εμβολίου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η Βρετανία χρησιμοποιεί από τις αρχές του έτους το εμβόλιο της AstraZeneca στο πρόγραμμα εμβολιασμού, που για την ώρα καλύπτει τους πολίτες άνω των 70 ετών.
 

Πηγή: skai.gr