«Astraψε» το Βερολίνο: Όχι στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών;

Προς γερμανικό μπλόκο στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 για τους άνω των 65 χρόνων; Σε σχέδιο σύστασης που είδες το φως της δημοσιότητας οι γερμανικές αρχές υγείας εκτιμούν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στον απόηχο του "πολέμου εμβολίων". 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σε δήλωση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, του κύριου φορέα δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι "επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός στις ηλικίες άνω των 65 ετών". 

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια επιτροπή συνιστά το εμβόλιο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Η επιτροπή είπε ότι τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί ήδη από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως "ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας".

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή, την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Η AstraZeneca διέψευσε τη Δευτέρα γερμανικό δημοοσίευμα ότι το εμβόλιό της δεν είναι αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών. 

H φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε επίσης να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ