Απαγγελία δικαστικής ποινής για πρώτη φορά με τηλεοπτική κάλυψη στη Βρετανία

Η δικαστής Σάρα Μούνρο καταδίκασε τον 23χρονο Μπεν Όλιβερ σε ισόβια κάθειρξη, αλλά με δικαίωμα απελευθέρωσης μετά από 10 έτη και οκτώ μήνες

Του Θανάση Γκαβού

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για πρώτη φορά παρακολούθησαν οι Βρετανοί το πρωί της Πέμπτης την απαγγελία ποινής από δικαστήριο του Λονδίνου σε ποινική υπόθεση.

Η δικαστής Σάρα Μούνρο καταδίκασε τον 23χρονο Μπεν Όλιβερ σε ισόβια κάθειρξη, αλλά με δικαίωμα απελευθέρωσης μετά από 10 έτη και οκτώ μήνες, για την ανθρωποκτονία του 74χρονου παππού του.

Ο Όλιβερ έχει διαγνωστεί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, όπως η κατάστασης της υγείας του, η κακοποίησή του από την οικογένεια του και η ομολογία του.

Η άδεια για τηλεοπτικές κάμερες σε βρετανικά δικαστήρια ακολουθεί αλλαγή του νόμου το 2020, η εφαρμογή του οποίου αναβλήθηκε λόγω πανδημίας,

Σκοπός είναι να κατανοήσει το κοινό καλύτερα τη λογική απαγγελίας ποινών σε υποθέσεις που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Όπως και σήμερα, η κάμερα θα είναι στραμμένη σταθερά στο/στη δικαστή όσο εξηγεί το σκεπτικό της ποινής, για προστασία των εναγόντων, των μαρτύρων και των ενόρκων.

Πηγή: skai.gr