Ανυπάκουοι οι Γερμανοί: Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου

«Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση - και στον ιδιωτικό τομέα -, ακόμη και όσο η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων

Η κατανάλωση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν την τελευταία εβδομάδα «σημαντικά πάνω από τη μέση κατανάλωση των προηγούμενων ετών», δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ και κάνει λόγο για «απογοητευτική κατάσταση».

«Χωρίς σημαντική εξοικονόμηση - και στον ιδιωτικό τομέα -, ακόμη και όσο η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα», προειδοποιεί ο κ. Μιούλερ με δηλώσεις του στην Handelsblatt. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής επισημαίνει πάντως ότι η Γερμανία, δεδομένης της πληρότητας των αποθηκών της, η οποία έχει ξεπεράσει το 91%, θα μπορούσε να περάσει ομαλά τον χειμώνα, υπό τρεις προϋποθέσεις: να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, να παραμείνει σταθερή η παροχή φυσικού αερίου από τις γειτονικές χώρες και να γίνει οικονομία στην κατανάλωση, ακόμη και αν έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα. «Εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά.

Λόγω της έλλειψης δικών της τερματικών σταθμών, η Γερμανία έχει μέχρι τώρα προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG μόνο μέσω των τερματικών σταθμών του Βελγίου και της Ολλανδίας. Τα δύο πρώτα γερμανικά τερματικά LNG, οι λεγόμενες Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ήδη τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η κατανάλωση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κάτω από τη μέση κατανάλωση των προηγούμενων ετών. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.

«Η εξοικονόμηση πρέπει να επιτευχθεί ανεξαρτήτως των θερμοκρασιών», τονίζει η αρχή και θέτει ως όριο το 20% , προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα και το χρησιμοποιούν κυρίως για θέρμανση. Οι μεγάλοι πελάτες, οι οποίοι καταναλώνουν το υπόλοιπο 60% μείωσαν τον Αύγουστο την κατανάλωσή τους κατά 22%, ενώ με 1170 GWh την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν πολύ κάτω από τις 1679 GWh των προηγούμενων ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ