Ουάσινγκτον: Μεγάλης κλίμακας οι υπάρχουσες κυρώσεις στην Ρωσία - Εστιάζουμε στην εφαρμογή τους

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε λάβει μεγάλης κλίμακας κυρώσεις, αλλά η προσοχή μας τις επόμενες μέρες θα επικεντρωθεί στις 'τρύπες'», δηλαδή στον κίνδυνο η Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε οικονομικό φόρουμ στην Ουάσινγκτον.

«Θα προβούμε σε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τους στόχους που θα αποτρέπουν αυτή τη 'διαφυγή' τόσο στη Ρωσία όσο και πέρα από αυτήν» είπε.

«Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα της ενέργειας στην Ευρώπη και αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη» ανάμεσα στους Δυτικούς, πρόσθεσε ο Σάλιβαν αναφερόμενος στις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων που οι Ευρωπαίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν διακόψει και που τροφοδοτούν τη ρωσική οικονομία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας διαβεβαίωσε επίσης, σχετικά με τον πλούτο των Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων, όπως θαλαμηγοί ή περιουσιακά στοιχεία τους: «Ο στόχος μας δεν είναι να τα επιστρέψουμε» στους ιδιοκτήτες τους στο τέλος του πολέμου.

«Στόχος μας είναι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε, προσθέτοντας: «υπάρχουν τρόποι που ήδη έχουμε, και άλλοι που ίσως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, και τους εξετάζουμε».

Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη ζητήσει την πώληση ή τη ρευστοποίηιση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Ο Σάλιβαν παράλληλα τόνισε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να διαταράξει τις μεταφορές όπλων προς όφελος της Ουκρανίας ενδέχεται να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τη Δύση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιχειρούν εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, επομένως εάν οι Ρώσοι, προφανώς, επρόκειτο να πλήξουν έδαφος του ΝΑΤΟ, όπου συγκεντρώνεται υλικό, αυτό θα επέφερε την ενεργοποίηση του Άρθρο 5 και θα αποτελούσε μια απόλυτη ανατροπή δεδομένων».

Το Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας αντιστοιχεί σε επίθεση σε όλα τα μέλη της. Το Άρθρο αυτό έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να συζητήσει εάν κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο, όπως έκαναν πρόσφατα ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Προειδοποίησε ότι οι μάχες στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή περισσότερο.

Πηγή: skai.gr