Κλείσιμο

Corriere della Sera: Ανοίγει σήμερα η διαθήκη του Μπερλουσκόνι

Το σύνολο της κληρονομιάς ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ ενώ η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για συντηρητική εκτίμηση

Η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ανοίξει τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», η οποία επικαλείται «κύκλους που γνωρίζουν τον λεπτό φάκελο». 

Η εφημερίδα τονίζει πως το περιεχόμενο της διαθήκης ενδέχεται να ανακοινωθεί μετά τις 5.30 μ.μ. ώρα Ιταλίας. 

Πέρασαν μόλις 15 μέρες από την κηδεία του στην Πιάτσα Ντουόμο του Μιλάνου και ο Ιταλικός Τύπος αναρωτιέται τι θα γίνει με την διαθήκη και επομένως, με την κληρονομιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Κληρονομιά ύψους 3,6 δισ. ευρώ 

Η εφημερίδα La Repubblica ερεύνησε και ανέλυσε την κληρονομιά του. 

Σύμφωνα με αυτή, η κληρονομιά αποτελείται από μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο που σε τιμές αγοράς προσεγγίζουν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, στην οποία προστίθεται κι ένα δίκτυο άλλων εταιρειών που περιλαμβάνει βίλες και άλλα ακίνητα, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα στη Serie A, μια σειρά οικονομικών επενδύσεων σε ψηφιακές εταιρείες, έναν στόλο τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου κ.α.. 

Σημειώνεται πως η κληρονομιά περικλείεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της εταιρείας Fininvest και σε διάφορες γνωστές οικογενειακές κατοικίες που μαζί με άλλα λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία (βάρκες, ιστιοφόρα και διάφορα έργα τέχνης) υπό τον έλεγχο της εταιρείας Idra, φτάνουν την αξία των 425 εκατομμυρίων ευρώ.  

Επίσης, προστίθενται σε αυτά, οι Mediaset (Mfe-MediaForEurope, μετά τη μετακόμισή της στο Άμστερνταμ), Banca Mediolanum και ο εκδοτικός οίκος Mondadori.  

Επομέμως, στο σύνολο τα περιουσιακά στοιχεία του Μπερλουσκόνι υπερβαίνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. 

Ο Μπερλουσκόνι από το 1988 ήταν πάντα στην παγκόσμια λίστα δισεκατομμυριούχων της Forbes 

Η Ιταλική εφημερίδα τονίζει πως η περιουσία των 3,6 δισ. Ευρώ «είναι σίγουρα μια συντηρητική εκτίμηση», και το πραγματικό ποσό είναι αρκετά παραπάνω. 

Στις 12 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που έκανε αντίστοιχη ανάλυση η La Repubblica, το περιοδικό Forbes προέβη σε μια ανώτερη εκτίμηση: «Ο Μπερλουσκόνι είχε καθαρή αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή του θανάτου του», πάνω από το 50% των οποίων δεσμευμένα σε επενδύσεις και μετρητά. 

Το περιοδικό υπενθύμισε επίσης, πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε το ντεμπούτο του στην δεύτερη παγκόσμια λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, το 1988, με εκτιμώμενη καθαρή αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και παραβρισκόταν σε αυτή τη λίστα κάθε χρονιά μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του. 

Πώς μοίρασε την κληρονομιά ο Μπερλουσκόνι; 

Τα ιταλικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στο μέλλον της επενδυτικής Finivest που κατέχει σημαντικά μερίδια των Banca Mediolanum και Mfe-MediaForEurope. 

Την ημέρα του θανάτου του, οι μετοχές της Mfe-MediaForEurope αυξήθηκαν κατά 10%, γεγονός που εξηγείται με την ελπίδα της αγοράς για μετοχική αναδιοργάνωση.  

Η ίδια εφημερίδα, σε εκτενέστερη ανάλυση, τονίζει πως «όσοι γνωρίζουν καλά τον Μπερλουσκόνι, ποντάρουν στη συνέχεια της Fininvest». 

Τα 5 παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλο ή και πλήρη βαθμό στην «αυτοκρατορία» του πατέρα τους.  

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, δεν αποκλείεται ο Καβαλιέρε να έχει σχεδιάσει τη δομή του ομίλου κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, Marina και Pier Silvio, να μπορούν να διατηρήσουν τη διοίκηση της Mondadori και της Mfe, αντίστοιχα, καθώς και μια λειτουργική λαβή στη μητρική εταιρεία Fininvest” σκεπτόμενος βέβαια και τα άλλα τρία παιδιά, Barbara, Luigi και Eleonora. Βέβαια, αυτό συνεπάγεται και μια ριζική αλλαγή και στη μετοχική δομή της εταιρείας. 

Η Ιταλική εφημερίδα μιλά για το μερίδιο στην κατοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ίσο με περίπου το 20% της Fininvest , ένα ποσοστό που είναι ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες της εταιρείας.  

Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται να υπάρξει γραπτή αναφορά στη διαθήκη και για την πιο πρόσφατη σχέση του Καβαλιέρε, την 33χρονη Μάρτα Φασίνα, η οποία θα λάβει ενδεχομένως από την κληρονομιά του, μερίδιο στην βίλα του στο Άρκορε και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.  

Πηγή: ertnews.gr