Άνοδος στις τιμές των ομολόγων - Κάτω από 2% το περιθώριο

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,03%, από 4,05% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει κάτω από το 2% και πιο συγκεκριμένα στο 1,98%

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να συμπιεστούν περαιτέρω, καθώς η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5% τον Φεβρουάριο.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο -όταν αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%-, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνουν το βασικό μήνυμα που απέστειλε και τότε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

Όπως διαφαίνεται από τα Πρακτικά του Δεκεμβρίου «η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να αυστηροποιηθεί αποφασιστικά» ενώ «η τρέχουσα διαμόρφωση των επιτοκίων και των προσδοκιών που ενσωματώνονται στην τιμολόγηση της αγοράς δεν ήταν επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο εγκαίρως». Αρκετά μέλη της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (αντί για τις 50 μονάδες βάσης που αποφασίστηκε) και προτίμησαν επίσης έναν γρήγορο ρυθμό για τη μείωση των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (ΑPP).

Μετά ταύτα οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα, φαίνεται να αποτελεί «ειλημμένη απόφαση» Όπως επίσης μία ακόμη περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου φαίνεται ακόμη και πολύ πιθανή. Εν κατακλείδι, εκτιμάται ότι όσο ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός και οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό παραμένουν πάνω από το 2%, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Συνακόλουθα σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να προβλεφθεί με σχετική ασφάλεια το πότε θα ξεκινήσει η ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια. Έτσι, οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024 φαίνεται να είναι πρόωρες.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 105 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,03%, από 4,05% που έκλεισε χθες, έναντι 2,05% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει κάτω από το 2% και πιο συγκεκριμένα στο 1,98%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0805 δολ. από το επίπεδο των 1,0798 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0815 δολ.

Πηγή: skai.gr