Aνεξάρτητο εμπειρογνώμονα για τα κατασχεμένα απόρρητα έγγραφα ζητά ο Τραμπ - «Όχι» από το υπ. Δικαιοσύνης

Συνεχίζεται το διαδαλώδες δικαστικό θρίλερ με την υπόθεση των απόρρητων διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που βρήκε και κατέσχεσε το  FBI απο την έπαυλη του πρώην αμερικανού προέδρου, στις 8 Αυγούστου.

Συνεχίζεται το διαδαλώδες δικαστικό θρίλερ με την υπόθεση των απόρρητων διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που βρήκε και κατέσχεσε το  FBI απο την έπαυλη του πρώην αμερικανού προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο,  στις 8 Αυγούστου.

Στην τελευταία εξέλιξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αντίθετο στο αίτημα που κατέθεσε στις 4 Οκτωβρίου ο Ντοναλντ Τραμπ προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ,  για το διορισμό ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που θα εξετάσει τα περισσότερα από 100 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένα και τα οποία βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 11.000 αρχείων που κατασχέθηκαν από τους πράκτορες του FBI.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο  να απορρίψει την αίτηση του πρώην προέδρου, επειδή αυτή δεν επικεντρώθηκε σε κάποιο «ξεκάθαρο λάθος» αναφορικά με την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου ή δεν απέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η απόφαση αυτή τον έβλαψε.

Ο Τραμπ προσέφυγε δικαστικά στις 22 Αυγούστου σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πρόσβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης στα έγγραφα, καθώς διεξάγεται μία ποινική έρευνα για τον ίδιο και αναφορικά με την κατοχή των κυβερνητικών αρχείων, μερικά από τα οποία φέρουν υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και απόρρητων αρχείων και είχαν μεταφερθεί στο Μαρ-α-Λάγκο, μετά την αποχώρηση του ίδιου από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Τραπ κατά την προσφυγή του είχε ζητήσει από μία δικαστή τον διορισμό ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, όπως αυτή έπραξε αργότερα, ώστε να αξιολογηθούν τα έγγραφα που είχαν κατασχεθεί και να αποφασιστεί ποια από αυτά είχαν ειδικό προνομιακό καθεστώς ως προς την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να μην επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτά των αρμοδίων υπηρεσιών που διενεργούν την ποινική έρευνα.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές (6-3) συμπεριλαμβανομένων και τριών δικαστών που διορίστηκαν από τον Τραμπ.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν χθες, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι το αίτημα του Τραμπ πρέπει να απορριφθεί επειδή δεν απέδειξε ότι ήταν λανθασμένο το συμπέρασμα του 11ου Εφετείου αναφορικά «με τη σοβαρή παραβίαση του απόρρητου της εκτελεστικής εξουσίας για τον έλεγχο, τη χρήση και τη διανομή εξαιρετικά ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων». 

Πηγή: skai.gr