Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου: Ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για συμβιβασμό, «επιδιώκει απόλυτη νίκη»

Ούτε οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσίας να «παγώσει» την Ουκρανία και την Ευρώπη, ούτε οι «αποτυχίες των μεγάλων στρατιωτικών του προσπαθειών» έπεισαν τον Πούτιν να διαπραγματευτεί.  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει να επιτύχει τους αρχικούς του στόχους στην Ουκρανία μέσω στρατιωτικής δύναμης, επιθυμεί απόλυτη νίκη, παρά τις δυτικές αντιλήψεις για επιδίωξη συμβιβασμού, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του ενημέρωση.

Σύμφωνα με το ISW, ούτε οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Ρωσίας να «παγώσει» την Ουκρανία και την Ευρώπη, ούτε οι «αποτυχίες των μεγάλων στρατιωτικών του προσπαθειών» τον έπεισαν να διαπραγματευτεί. 

«Ο Πούτιν παραμένει επικεντρωμένος στην επίτευξη των αρχικών του πολεμικών στόχων μέσω παρατεταμένης σύγκρουσης στην οποία κερδίζει, είτε επιβάλλοντας τη θέλησή του στην Ουκρανία με τη βία είτε κάμπτοντας το φρόνημα της Ουκρανίας μετά την εγκατάλειψη του Κίεβου από τη Δύση», έγραψε το ISW. 

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι μόνο μια σειρά ουκρανικών νικών μπορεί να πείσει τον Πούτιν να διαπραγματευτεί με όρους άλλους από την επίτευξη των εδαφικών του φιλοδοξιών στην Ουκρανία. «Υπάρχει λόγος να αναμένουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν, στην πραγματικότητα, να επιτύχουν κέρδη μέσω αντεπιθέσεων», ανέφερε το ISW.

Στο μεταξύ, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί η Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Για τη Μόσχα, η απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου είναι η ρωσική απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Δύσης προς το Κίεβο. Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας το Σάββατο σε τηλεοπτική συνέντευξη ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Μινσκ τονίζοντας ότι για την απόφασή του αυτή αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Βρετανίας για προμήθεια πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά του όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Πηγή: skai.gr