Ανακοινώσεις Ερντογάν – Τατάρ: Ανοίγουν το 3,5% της Αμμοχώστου

Την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης ζώνης της Αμμοχώστου, σε ποσοστό εδάφους που αναλογεί στο 3,5% ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Σε μια εμπρηστική ομιλία του- παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ - ο Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Μητσοτάκη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» ανέφερε, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη.

Επιτέθηκε δε και στην Ευρωπαική Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους... Θα κάνουμε αυτό που πρέπειο» δήλωσε, και επανέλαβε τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα και τις αντιδράσεις, επέμεινε ότι «η νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο κρατών». «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για την Κύπρο, οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι ακόμα στο τραπέζι» επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος. 

«Έχουμε δίκιο [στο Κυπριακό], και επειδή έχουμε δίκιο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος» επέμεινε. 

 

Πηγή: skai.gr