Τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ «ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη.

Προσθέτει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή.

«Μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε "αναστρεψιμότητα αποφάσεων" και δήθεν εγγυήσεις για "ήρεμα καλοκαίρια"», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει και το Κίνημα Αλλαγής τις σχεδιαζόμενες προκλητικά έκνομες ενέργειες του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο.

«Παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων δεν αποθαρρύνει την Τουρκία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά. Επιβάλλεται η επανεκκίνηση της διαδικασίας επίτευξης βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ)».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει επίσης ότι η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια για ανεύρεση λύσης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις