Μενέντεζ και άλλοι γερουσιαστές σε Μπάιντεν: Απειλήστε τον Ερντογάν με κυρώσεις για τα Βαρώσια 

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά ευελπιστούν πως το νέο ηχηρό χαστούκι από την Ουάσινγκτον προς τον Ταγίπ Ερντογάν θα λειτουργήσει έως ένα βαθμό αποτρεπτικά σε σχέση με την εθνικιστική φιέστα που ετοιμάζει να στήσει σε πέντε ημέρες στα κατεχόμενα. 13 Αμερικανοί Γερουσιαστές, ανάμεσά του και ο Μπομπ Μενέντεζ, ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να κινήσει διαδικασίες ώστε να ενεργοποιηθούν σοβαρές κυρώσεις αν ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Να απειλήσει την Τουρκία με βαρύτατες κυρώσεις, καλούν τον Τζο Μπάιντεν, 13 Αμερικανοί γερουσιαστές με επικεφαλής τον Μπομπ Μενέντεζ και τον Κρις Βαν Χόλεν. Στην επιστολή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και για τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

«Το σχέδιο του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθεί την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο στις 20 Ιουλίου, την επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, θα επιδεινώσει μόνο μια απαράδεκτη κατάσταση. Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την ΕΕ για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολυμερείς κυρώσεις» τονίζεται στην επιστολή. 

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές παραθέτουν στην επιστολή τους το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που θεωρεί παράνομη την εγκατάσταση πολιτών στα Βαρώσια πέραν των κατοίκων τους, αλλά και την δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγγέλλει δημόσια τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. 

Ψήφισμα για την καταδίκη της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σημειώνεται την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί στην Κύπρο με τον κυβερνητικό του εταίρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κι αυτό πιθανότατα αποτελεί σαφές δείγμα για τη συμπεριφορά που θα ακολουθήσει στη Μεγαλόνησο. 

Την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της. Περιμένουμε να δούμε τι πρόκειται να γίνει στην Αμμόχωστο. Τα πράγματα εκεί δεν είναι καλά» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξοπλιστικά 

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με την προμήθεια των Rafale, την αναβάθμιση των F-16, τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δεκάδες υποπρογράμματα που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. 

«Την πρόσκτηση 7 νέων ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo, καθώς και την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου μετά από πολλά χρόνια. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η συνεχής υποστήριξη μονάδων του Στόλου και συμπλήρωση των αποθεμάτων όλων των τύπων πυρομαχικών και κατευθυνόμενων βλημάτων που διαθέτουμε» τόνισε ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. 

Μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο όχημα μεταφοράς προσωπικού αλλά και τον ατομικό οπλισμό.

Πηγή: skai.gr