Κλείσιμο

Σπόνδυλος δεινοσαύρου ηλικίας 98 εκατ. ετών ανακαλύφθηκε στην έρημο της Αιγύπτου

Είναι το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα του είδους που βρέθηκε στη βορειοανατολική Αφρική.

Ένα απολίθωμα από σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έζησε πριν από περίπου 98 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών από την Αίγυπτο στη δυτική έρημο της χώρας.

Ο καλοδιατηρημένος σπόνδυλος λαιμού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2016 στην όαση Bahariya στην τεράστια έρημο, ανήκει σε ένα θηρόποδα Abelisaurid, ένα είδος που έζησε κατά την Κρητιδική περίοδο (περίπου 145 με 66 εκατομμύρια χρόνια πριν), σύμφωνα με ερευνητές.

Το είδος ήταν πιο κοινό σε μέρη της Ευρώπης και στις σύγχρονες ηπείρους του Νοτίου Ημισφαιρίου, όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική, εκτός από το νησί της Μαδαγασκάρης στον Ινδικό Ωκεανό.

Είναι η πρώτη φορά που τα υπολείμματα του Abelisaurid, που πήρε το όνομά του από τον Αργεντινό Roberto Abel -- ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά υπολείμματα του είδους πριν από δεκαετίες -- βρέθηκαν στην Αίγυπτο. Είναι το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα του είδους στη βορειοανατολική Αφρική.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, απολιθώματα άλλων διάσημων δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Σπινόσαυρου, αλλά τα δείγματα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού στο Μόναχο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μελέτη διεξήχθη από μέλη του Κέντρου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών του Πανεπιστημίου Mansoura (MUVP), της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Αιγύπτου και ερευνητές από τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Ο Hesham Sallam, ιδρυτικός διευθυντής του MUVP και μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε στο ABC News ότι πραγματοποιήθηκε μια σχολαστική επέμβαση για την αφαίρεση σιδήρου και άμμου από την επιφάνεια του σπονδύλου.

«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε εδώ έναν δεινόσαυρο που τρώει κρέας εδώ και έναν αιώνα... ομάδες από την Πενσυλβάνια είχαν βρει στο παρελθόν απολιθώματα φυτοφάγων δεινοσαύρων στην ίδια περιοχή», πρόσθεσε ο Sallam.

«Βρήκαμε και άλλα πράγματα, αλλά δεν κάνουμε περαιτέρω ανακοινώσεις για την ώρα», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: abcnews.go.com