Από τον Τιτανικό μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος - O ακραίος τουρισμός σε άνοδο

O ακραίος τουρισμός γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος για όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, γράφει το Reuters.

Με αφορμή την εξαφάνιση του υποβρυχίου Titan και το τίμημα των 250.000 δολαρίων που καλείται να καταβάλλει όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αποστολές, ο ακραίος τουρισμός γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος για όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, γράφει το Reuters.

Από τις ψηλότερες κορυφές της Γης μέχρι το διάστημα, παρακάτω αναφέρονται μία σειρά αποστολών για όσους μπορούν να αγοράσουν την περιπέτεια:

Διαστημικό ταξίδι

Ένας τριμερής ανταγωνισμός μεταξύ των δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει ωθήσει την ανάπτυξη μιας εκκολαπτόμενης βιομηχανίας αστροτουρισμού.
Η Branson's Virgin Galactic Holdings είπε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη της εμπορική διαστημική πτήση, που ονομάζεται "Galactic 01", θα ξεκινήσει από τις 27 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου. Η εταιρεία έχει ήδη εγγράψει σε λίστα αναμονής 800 πελάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πληρώσει μεταξύ 250.000 και 400.000 δολλάρια για τα εισιτήριά τους για τις περίπου 90 λεπτών πτήσεις στο διάστημα.


Από τον Ιούνιο του 2021, όταν η πρώτη θέση πουλήθηκε για 28 εκατομμύρια δολάρια, το διαστημικό τουριστικό εγχείρημα του Μπέζος, Blue Origin προσφέρει πτήσεις διάρκειας 10 λεπτών σε υψόμετρο περίπου 350.000 ποδιών (106 km), όπου οι επιβάτες βιώνουν μερικές στιγμές έλλειψης βαρύτητας πριν επιστρέψουν πίσω στη γη.

Ένας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος έχει ήδη αγοράσει κάθε θέση στο παρθενικό ταξίδι του πυραύλου SpaceX Starship του Έλον Μασκ, ο οποίος πρόκειται να περάσει τρεις ημέρες γύρω το φεγγάρι και να φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης. Αρχικά προγραμματισμένη για το 2023, η πτήση έχει καθυστερήσει λόγω αποτυχημένων δοκιμών του οχήματος.


Επίγειες... αποστολές

Εν τω μεταξύ, στη Γη, πλούσιοι τουρίστες που δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν εξαντλητικές διαδρομές σε μερικά από τα πιο σκληρά και δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη μπορούν να πετάξουν από πάνω  ή να κάνουν κράτηση για ιδιωτικά ελικόπτερα.
Πριν το διάστημα κερδίσει το ενδιαφέρον του Μπράνσον ήταν ένας από την ελίτ ομάδα ακραίων ταξιδιωτών με αερόστατα, και έγινε ο πρώτος που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό με αερόστατο το 1991. 


Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες σκι με ελικόπτερο έχουν ξεκινήσει στα χιονισμένα βουνά των Ιμαλαΐων του ινδικού Κασμίρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, και ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων αυτονομιστών και της κυβέρνησης του Νέου Δελχί.

Στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας, το όρος Roraima, ένα μυστικιστικό βουνό με επίπεδη κορυφή, που ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ του 1912 «Ο χαμένος κόσμος» και ήταν κάποτε προσβάσιμο μόνο στους αυτόχθονες πληθυσμούς Pemon, τώρα προσελκύει χιλιάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο - και λίγους επισκέπτες που φτάνουν στην κορυφή μέσω ελικοπτέρου.
 

Πηγή: skai.gr