«Κούρσα με το χρόνο» στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού για το Titan: Ρομπότ σκανάρουν τον πυθμένα σε βάθος 4 χιλιομέτρων – Πίνακας

To Titan πιθανόν να βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά, καθώς είναι ικανό να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων και οι επιβάτες του ίσως ζουν ακόμα - "Εχθρός" των πέντε επιβατών στο υποβρύχιο το ψύχος 

Δύο υψηλής τεχνολογίας ρομπότ (τηλεχειριζόμενα οχήματα - ROV) αποδύονται σε «κούρσα με το χρόνο» για να βρουν το βαθυσκάφος Titan με τους πέντε επιβάτες του, που εξαφανίσθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το οξυγόνο στο Titan τελείωσε, στις 2 το μεσημέρι σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτή η εκτίμηση ίσως είναι ανακριβής, και πως υπάρχει πιθανότητα οι πέντε εγκλωβισμένοι να έχουν κάνει σωστή διαχείριση του αναπνεύσιμου αέρα και να έχουν αποθέματα για κάποιες ώρες ακόμη.

Η αναζήτηση για το Titan αποδεικνύεται δύσκολη. Το υποβρύχιο πιθανόν να βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά, καθώς είναι ικανό να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων ώστε να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού που βρίσκεται στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Graph showing the where the Titanic wreck is and where Victor 6000 is

Titan

Τα ηχητικά σήματα και το GPS δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο νερό, επομένως χρησιμοποιούνται τηλεχειριζόμενα οχήματα για την αναζήτηση.

Το γαλλικό ρομπότ Victor 6000 είναι ικανό να φτάσει στον πυθμένα του Ατλαντικού και να μεταδώσει εικόνες στην επιφάνεια καθώς και να πραγματοποιήσει εξαιρετικά ευαίσθητους ελιγμούς όπως το κόψιμο ή την αφαίρεση συντριμμιών. Tο ρομπότ, του γαλλικού ινστιτούτου Ifremer έχει την δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα.

victor

Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού, ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη, διευκρίνισε το Ifremer.

"Εχθρός" των πέντε επιβατών στο υποβρύχιο το ψύχος

Οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα πέντε άτομα στο πλοίο έχουν «περιορισμένες μερίδες» φαγητού και νερού. Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ντέιβιντ Μαρκέτ, ο οποίος διοικούσε υποβρύχιο, είπε στο CNN ότι το παγωμένο νερό σε αυτό το βάθος κάνει την κατάσταση χειρότερη. «Υπάρχει παγετός στο εσωτερικό των τμημάτων του υποβρυχίου. Είναι όλοι μαζεμένοι προσπαθώντας να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματός τους. Το οξυγόνο εξαντλείται και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα» είπε. 
 

Τι εκτιμά η αμερικανική ακτοφυλακή

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε από πλευράς της ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης για το υποβρύχιο Titan δήλωσε ότι εξακολουθεί να «είναι μια ενεργή αποστολή έρευνας και διάσωσης».

Οι αναφορές για υποβρύχιους ήχους στην περιοχή εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος τους μπορεί να είναι θόρυβος του ωκεανού, είπε ο υποναύαρχος Τζον Μάουτζερ στο Sky News. Αυτό συμβαίνει παρά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ακτοφυλακής ότι η παροχή αέρα στο σκάφος θα εξαντλούνταν στις 2.08μμ (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Ο κ. Μάουτζερ είπε στο Sky News: «Συνεχίζουμε να κρατάμε τα μέλη του πληρώματος και τις οικογένειές τους στις σκέψεις μας».

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο.

Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη ημέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, σε μία ούρσα ενάντια στον χρόνο για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους. 


Με πληροφορίες από CNN, Guardian, BBC
 

Πηγή: skai.gr