Αίρεται η διαθεσιμότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν από το Εργατικό Κόμμα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο τέως ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν θα επανενταχθεί στο κόμμα μετά από μια περίοδο 19 ημερών κατά την οποία είχε τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η αποπομπή του από τον διάδοχό του σερ Κιρ Στάρμερ ακολούθησε την αντίδραση του κ. Κόρμπιν στο καταδικαστικό πόρισμα της Επιτροπής Ισοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε ερευνήσει τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού στους Εργατικούς.

Η επιτροπή είχε αποφανθεί πως οι Εργατικοί ευθύνονταν την περίοδο ηγεσίας Κόρμπιν για «παράνομες πράξεις παρενόχλησης και διακρίσεων» εναντίον μελών του κόμματος.

Ο κ. Κόρμπιν είχε αντιδράσει κάνοντας λόγο για «δραματική υπερβολή» του μεγέθους του προβλήματος για πολιτικούς λόγους από αντιπάλους του εντός και εκτός κόμματος, με αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Την Τρίτη πενταμελές πάνελ της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος αποφάσισε να άρει τη διαθεσιμότητα του κ. Κόρμπιν, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις εβραϊκών οργανώσεων στη Βρετανία.

Νωρίτερα ο κ. Κόρμπιν είχε δώσει στη δημοσιότητα δήλωση με την οποία, όπως σημείωνε, ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι «οι ανησυχίες περί αντισημιτισμού δεν είναι ούτε υπερβολικές ούτε υπερτιμημένες». Πρόσθετε ότι αυτό που ήθελε να πει αρχικά ήταν πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Εργατικού Κόμματος είναι βαθιά αντιρατσιστές και ενάντιοι στον αντισημιτισμό.